Hopp til innhold

Anker dommen: – Jeg begynner nesten å grine

MDG er opprørt og vil ikke være med å styre Lillestrøm lenger, etter at huseierne ved det gamle søppeldeponiet på nytt må kjempe om erstatning.

dda

ANKER: Dette er boligfeltet i Brånåsdalen, som ligger delvis over et nedlagt søppeldeponi markert i rødt.

Foto: NRK LUFTFOTO/STIAN RUGSVEEN, GREGARD PALLOTTA / NRK

– Jeg syns det er helt forferdelig og begynner nesten å grine, sier Eline Stangeland, gruppeleder for MDG.

Eline Stangeland, talsperson for MDG Lillestrøm

VIL TREKKE SEG UT: MDG vurderer nå å trekke seg ut av samarbeidet etter at Lillestrøm kommune anket dommen.

Foto: Anders Fehn / NRK

I desember ble kommunen dømt til å betale 34 millioner kroner i erstatning til 14 huseiere ved søppeldeponiet i Skedsmo. I tillegg til saksomkostninger på over fem millioner kroner.

Under et ekstraordinært formannskapsmøte onsdag valgte Lillestrøm kommune å anke dommen.

Stangeland sa allerede rett etter møtet at om ikke kommunen revurderte anken, ville MDG trekke seg fra samarbeidet med partiene som styrer kommunen.

– Det har blitt begått feil her og skader har skjedd. Hvem er det som står nærmest til å ta det erstatningsansvaret? Det er jo ikke innbyggerne. Det er kommunen, sier Stangeland.

Sent onsdag kveld bekreftet MDG til rb.no at de bryter samarbeidet med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og KrF.

Det var partiene Ap, Senterpartiet, Høyre, Venstre og Folkets Røst som stemte for å anke saken. KrF, Frp, og SV og MDG var imot.

Saken skal opp i kommunestyret om en uke.

Sjokkerte beboere

Flere av huseierne har hatt problemer med at gass har sevet inn i husene og at boligene har blitt skakke. De er svært opprørte etter at det ble klart at Lillestrøm kommune vil anke dommen.

– Det er med sjokk og vantro vi nå hører at formannskapet har gått for en anke, sier Vidar Hoel, talsperson for boligeierne ved søppeldeponiet i Skedsmo.

Vidar Hoel er beober og talsperson for de 14 boligeierne ved søppeldeponiet i Skedsmp

SKUFFA: Vidar Hoel er beboer og talsperson for de 14 boligeierne ved søppeldeponiet i Skedsmo, han måtte sitte på gangen da politikerne hadde lukket møte.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Det viser at majoriteten av politikerne ikke tenker på menneskene i denne saken. Kun på penger og makt, sier Hoel.

Bak lukkede dører

Under møtet bak lukkede dører i Lillestrøm kom flertallet i formannskapet fram til å anke saken, forteller Ordfører i Lillestrøm Jørgen Vik (Ap). 11 av 15 representanter var for å anke. Ordføreren legger ikke skjul på at det har vært en vanskelig sak.

Ordfører Jørgen Vik

VANSKELIG SAK: På grunn av mange uavklarte spørsmål i dommen ønsket flertallet å se på dommen på nytt, forteller ordfører i Lillestrøm kommune, Jørgen Vik.

Foto: Lillestrøm kommune

– Det var tydelig fra alle at det handler ikke om å vinne eller tape, men å lete etter det som er en riktig avgjørelse, sier Vik.

Rettssaken mot kommunen startet i begynnelsen av november 2019. Rettssaken kom som følge etter en mangeårig strid om boligene på det nedlagte søppeldeponiet i Brånasdalen.

I dommen som kom like før jul ble de 14 huseierne tilkjent rundt 2,5 millioner kroner hver.

22 leiligheter i et borettslag i området ble kjøpt opp av kommunen. Mens 14 boligeiere i Brånåsdalen altså valgte å gå rettens vei.