Angrepet av gaupe

Anne Sofie Elvebø var på ridetur da hesten hennes ble angrepet av en gaupe.

Illustrasjonsfoto: gaupespor
Foto: Vegard Pedersen

Det skjedde klokken halv fem søndag ettermiddag i Østmarka, noen hundre meter innenfor Skullerudstua, skriver Romerikes Blad .

– Da vi nesten hadde kommet på hovedveien, så jeg i øyekroken noe som lignet på en gigantisk hund, bare to ganger større. Den gikk rett til angrep på hesten min. Hesten fikk panikk og galopperte i full fart, sier Elvebø til NRK.

Hun klarte ikke å kontrollere hesten som var i sjokk. Hesten stoppet ikke før den var fremme ved Skullerudstua.

LES OGSÅ: Ulv i Groruddalen

Det er ikke første gang Elvebø møter på villdyr når hun er ute og rir.

– Det er elg og rådyr vi pleiere å møte på, og de kan være litt vanskelige når de først begynner å følge etter oss, men vi kommer oss alltid bort.

Både Bjørn Johansen i Viltnemnda i Lørenskog og Magne Gunnes som bor i området kan bekrefte at det er gaupe på farten der i den siste tiden. Gunnes har også tatt bilde av en av dem.

Gaupa jaktet på dem

Da Elvebø var tilbake på stallen, fortalte hun om det som hadde skjedd og fant ut at to andre ryttere hadde møtt gaupa kun en time før.

– Vi red etter hverandre med meg bakerst. Plutselig satte hesten min rumpa under seg. Jeg snudde meg og så en gaupe. Ikke en slik flott og fyldig en som man ser på TV, men en litt tynn og skranglete en, forteller Trine Jensen (27) og Anne Guro Mathisen (24).

HØR LYDKLIPP: Anne Sofie forteller om gaupeangrep

Følte meg som et byttedyr

De to skrek og hylte for å skremme unna gaupa, men den fortsatte bare å følge etter dem. Det hele varte en fem minutters tid.

– Jeg trodde de skulle være redde for mennesker, men den så ikke ut til å bry seg. Jeg har aldri vært så redd før, sier Trine Jensen til Romerikes Blad .

Også Elvebø innrømmer at det var noe av det mest skremmende hun har vært utsatt for.

– Det er det verste jeg har vært med på hele mitt liv. Jeg fikk helt panikk og begynte å gråte. Jeg følte meg som et byttedyr, sier Elvebø.

– Viltnemnda må rydde opp

Karin Løken driver stallen på Vestre Waaler gård og bekrefter at flere har sett villdyret i området. Hun mener at viltnemnda må ta seg av gaupa som ferdes i området.

I følge Løken er en av årsakene til at gauper ferdes i området, kadavre som Viltnemda slenger fra seg etter påkjørsler på veiene i området. Dette er mat for sulte villdyr.