Hopp til innhold

Omstridt pris til Angelina Jolie

Hollywoodstjernen Angelina Jolie er i fokus når hun neste uke tildeles Brobyggerprisen i Oslo.

PAKISTAN-DISASTER-FLOODS

Hollywood-skuespiller og Goodwillambassadør til FN, Angelina Jolie, på besøk hos en flomrammet familie i Pakistan.

Foto: JASON TANNER / Afp/Scanpix

Samtidig som Høyre-politiker Aamir Sheikh forbereder seg til storstilt besøk i anledning utdeling av Brobyggerprisen, hagler kritikken mot ham.

Alexander Rybak mottar pris

Alexander Rybak mottok Brobyggerprisen av lederen av 14. AugustKomiteen Aamir Sheikh i 2009.

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

Profilerte norsk-pakistanere mener at Sheikh bruker kjendiser og kongelige til egen PR.

Tidligere prismottagere er blant annet Alexander Rybak, Barack Obama, H.K.H. Kronprinsesse Mette Marit, Prins Charles, Wenche Foss, Gunnar Stålsett,
Per Ditlev-Simonsen, Kjell Magne Bondevik, Erling Lae og H.M. Kong Harald.

Aamir Sheikh begrunner valg av prisvinnere med at de alle har gjort en innsats for forholdet mellom norsk-pakistanere og det norske samfunnet.

Les mer:

Flomkatastrofe preget nasjonaldagen

Brobyggerprisen til Mette-Marit

– Tullete pris

Kunstnerisk leder for Horisont Khalid Salimi mener at Brobyggerprisen er en «tullete sak». Salimi sier til NRK at prisen bidrar til å øke forskjeller mellom minoriteter og majoritet i stedet for å minske dem.

– Vi må sette mindre fokus på å bygge broer og innse at vi bor på samme øy.

Liten tro på brobygging

Khalid Salimi

Khalid Salimi har ikke tro på Brobyggerprisen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Salimi har i utgangspunktet liten sans for brobygging, men innrømmer at det finnes mennesker som bidrar med å bygge bro der hvor det er nødvendig.

– Sånne priser derimot er tegn på selvopptatthet fra arrangøren, sier han.

– De tar oppmerksomheten bort fra det vesentlige som bør være at det ikke handler om ”oss” og ”dem” men ”vi” og ”oss”.

Manglende troverdighet

En annen som har liten sans for prisen, er Shazia Sarwar, redaktør for nettstedet X-plosiv.no. Sarwar mener at enkelte vinnere er lite representative for den norsk-pakistanske befolkningen i Norge.

- Det bør ikke være kjendisfaktoren som avgjør om du får en slik pris, men engasjementet en viser. Når kjendiser og kongelige mottar denne prisen i fleng, stiller jeg meg tvilende til prisens troverdighet.

– Vi respekterer det de gjør, men vi mener at det er feil måte å gjøre det på.

Shazia Sarwar

Shazia Sarwar mener kjendisfaktor ikke bør være avgjørende når rollemodeller skal velges.

Foto: Andreas Øverland

Sarwar mener det gir langt mer troverdighet når man fremhever rollemodeller som dagens unge norsk-pakistanere kan kjenne seg igjen i.

– I min generasjon manglet det synlige rollemodeller, men i dag er det dessverre mange engasjerte unge norsk-pakistanere som havner i skyggen av mer kjente navn. Dette gjør vi nå noe med.

Som en motreaksjon til Brobyggerprisen lanserte X-plosiv.no i 2007 sin egen pris.

– Ikke gode nok argumenter

Sarwar viser til at da hun vokste opp var det talspersoner som Aslam Ahsan og Khalid Mahmood som figurterte i mediene, men de var mer foreldregenerasjonens stemmer enn ungdommens.

– Det fremsettes ikke gode nok argumenter for hvorfor det er viktig å gi en brobyggerpris til Angelina Jolie i Norge. Den bør heller ses i lys av engasjement folk viser her i Norge.

Tilbakeviser kritikk

Kongen mottar brobyggerpris

I 2006 ble det diskusjon i det norskpakistanske miljøet da Brobyggerprisen ble gitt til H.M.Kong Harald.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Leder for 14.AugustKomiteen, Aamir Sheikh (H) gir kritikerne rett til å ha egne meninger, men han er sterkt uenig i deres fremstilling av Brobyggerprisen.

Han mener at alle prisvinnerne opp gjennom årene har fortjent den og mener at de ressursterke som kan sette fortsatt fokus på Pakistan bør løftes frem.

Inviterer til dialog

Selv om det er medlemmene av 14. AugustKomiteen som velger ut kandidater og prisvinnere, hevder Sheikh at alle kan foreslå navn.

– De som kritiserer meg i mediene er bare opptatt av å få egen oppmerksomhet i media. De bør heller ta direkte kontakt med meg og gjerne foreslå aktuelle kandidater til prisen.

– Angelina Jolie har takket ja

Aamir Sheikh legger ikke skjul på at det er stas med årets vinner av Brobyggerprisen.

– Angelina Jolie har nettopp hatt premiere på sin siste film, Salt. Likevel setter hun fokus på flomkatastrofen i Pakistan ved å møte flomofrene og donere penger. Det synes jeg er prisverdig.

Om hollywoodstjernen kommer til prisutdelingen i Oslo neste uke tør han ikke love, men han bekrefter at Jolie har takket ja til prisen.