Hopp til innhold

Andreas Viestad: – Folk vet ikke hva de skal gjøre med matrestene

FN har satt som mål å halvere mengden matkasting innen 2030. Matskribent Andreas Viestad tror vi må få mer kunnskap.

Andreas Viestad

GEITMYRA: Andreas Viestad er matskribent og faglig ansvarlig på Geitmyra matkultursenter for barn. Han sier det er viktig å få kunnskap på hva man kan gjøre ut av rester, slik at man kan kaste mindre mat.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Jeg tror det kommer av litt manglende kompetanse, folk vet ikke hva de skal gjøre med matrestene som blir skjøvet lengre og lengre bakover i kjøleskapet, sier Andreas Viestad som er matskribent og faglig ansvarlig ved Geitmyra matkultursenter for barn.

I Norge kaster hver nordmann 46 kilo mat i året. 60 prosent av matkastingen i Norge kommer fra husholdningene og utgjør totalt 230 000 tonn.

– Generelt har matavfall og avfallet i Norge økt kraftig siden 1990, sier Ole Jørgen Hansen i Østfoldforskning.

– De vet ikke hva de skal gjøre med de matrestene, og mange er redde for maten har blitt dårlig, men ofte er restene av en middagsrett som er varmebehandla fortsatt god, sier Viestad.

– Slik som poteter som er kokte i dagen i forveien er ofte bedre dagen etter, og ofte enklere til å få barna til å like, legger han til.

Resirkulering

AVFALL: 230 000 tonn mat kastes årlig i Norge. 60 prosent av matkastingen står husholdningene for.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Unge verre enn eldre

– Vi ser at unge kaster mer enn eldre. De eldre en nok noe mer nøysomme og vet kanskje bedre hvordan de skal bruke restene. Vi ser klare aldersmessige mønstre, sier Hansen.

Viestad er opptatt av at flere skal få kunnskap om hvordan de kan lage retter ut fra rester. Han har gode tips til hvordan man kan bruke et gammelt brød til å lage nye retter.

– Tørt brød, kan bli kjempegod brødpudding, sier han.

Brød

MAT: Et brød kan bli til en matrett også når det ikke er ferskt lenger.

Foto: Berit Roald, Roald, Berit / NTB scanpix

To brødretter

Slik lager du brødpudding:

– Det er veldig enkelt. Du tar et daggammelt brød og napper ut innholdet. Deretter legger du det i bløt med litt melk og et par egg. Tilsett syltetøy og friske bær, bland etter hvor søtt du vil ha det.

– Du kan enten ha det litt grovt eller du kan kjøre det gjennom en kjøkkenmaskin før du baker det i ovnen til det har stivna. Brødpudding er best med frukt og bær, sier Viestad.

Slik lager du brød-is:

Viestad har enda et tips om hva man kan gjøre istedenfor å kaste brødet. Brød-is lages ved at innholdet i et brød legges i bløt i fløte og melk en halvtime. Etter det siler man det ut, slik at du får med noen av brødbitene, men ikke alle.

– Deretter varmer du det opp sammen med eggeplomme og kjører det i en ismaskin før du fryser det ned.