Anders får kjempebot fra NFF

En Fredrikstadmann har alene fått hele kravet på FIFA-boten til Norges Fotballforbund på nesten 40.000 kroner for blussing under kampen mellom Norge og Albania. En gruppe norske supportere tente bengalske lys, men Anders Johansen fra Fredrikstad var den eneste som ble identifisert.

NORGE - ALBANIA 0-1 (vm-kvalifisering)

Opp til 50 personer deltok i aksjonen under landskampen. Bare Anders Johansen ble identifisert. Fotballforbundet fikk boten, nå mener forbundet Anders skal betale dem.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Nå er Johansen politianmeldt for uaktsom sprengning - og må møte i straffesak på mandag. Han avviser både at han har tent på bluss, og at han skal betale alene for noe en stor gruppe aksjonister utførte.

 Anders Johansen

Anders Johansen nekter for å ha tent på bluss. Nå mener han NFF skal statuere et eksempel.

Foto: Facebook

- De peker ut en av mange som skal være syndebukk, sier Johansen.

Norsk Supporterallianse anslår at mellom ti og femten bluss ble tent på tribunen under kampen. For dette har FIFA gitt Norges Fotballforbund en bot på nesten 40.000 kroner for ikke å ha sørget for god nok sikkerhet. Hele kravet sendes videre til Anders Johansen fra Fredrikstad.

Videoen der du ser bruken av bengalske lys, der du også ser at politiet kommer opp på tribunen, er publisert på Youtube, og du kan se den her:

NFF har ingen betenkeligheter

Det er sjelden det blusses på landskamper, og NFF har ingen etablert praksis for hvordan slike bøter behandles, forteller juridisk fagansvarlig i NFF, Espen Augberg.

Han sier til NRK at de ikke har noen betenkeligheter med å sende hele kravet til en enkeltperson.

Det burde de ha, sier talsmann for Norsk Supporterallianse, Bjørnar Posse Sandboe.

Hør nyhetssaken her.

Supporteralliansen: Urettferdig

- Dette er i utgangspunktet en bot som gis fra en organisasjon til en annen, på bakgrunn av at NFF ikke har opprettholdt FIFAS sikkerhetskrav. Ikke så ulikt de gangene NFF bøtelegger klubber i Eliteserie, forklarer Posse Sandboe.

- Det å bare videresende dette til politiet og forlange erstatning av en person når det beviselig er 50 mann som står bak er beviselig mot enhvers rettsoppfatning, sier Posse Sandboe.

- Særlig når personen hevder seg uskyldig, så har ikke han mulighet til å navngi hvem som ellers skulle gjort dette. Han er ganske forsvarsløs, og nå blir politiet brukt som pengeinnkrever av Fotballforbundet.

Grunnlaget for boten er at det ble sluppet inn pyroteknikk på tribunen, og ansvaret for at det ikke skal skje ligger hos NFF, anser supporteralliansens talsmann. Da er det NFF som er den skyldige part, all den tid de selv bøtelegger klubber som skyldige parter når det skjer i seriespillet, fortsetter lederen av Supporteralliansen.

Mener Fotballforbundet er grådig

Det er også et bakteppe her i form av en konflikt mellom supportere og forbundet. Posse Sandboe finner det smått ironisk at aksjonistene har betalt mer i billettpriser for å slippe inn på stadion for å gjennomføre aksjonen, enn botens pålydende beløp.

- Det å forlange boten refundert i ettertid tyder på at NFF er ivrige etter å få i både pose og sekk, sier Posse Sandboe.

- Men er det ikke slik at hvis man bryter reglene så må man forvente å betale?

- Man risikerer å bli straffet. Men her har vi en person som hevder seg uskyldig. Og det fins ikke bildebevis, ikke videobevis, ingen vitner utover én mann som sier at han har sett denne personen blusse, som en mørkkledd mann av 50. Det er så stort rom for tvil, og i tillegg en bot beregnet som en konsekvens av veldig mange personers handling, at det er helt galt i mine øyne å kreve at denne personen skal betale dette alene.

Hvordan er denne situasjonen sammenlignet med tidligere reaksjoner på lignende forhold?

Aldri sett noe lignende

I seriefotballen så har klubbene selv noen gang betalt, noen ganger supporterklubbene, noen ganger spleiselag mellom en eller flere enkeltpersoner.

Har noen enkeltperson fått en slik bot?

– Jeg kjenner ikke til at en enkeltperson har betalt en så stor bot før, og jeg tror ihvertfall ikke at noen enkeltperson har måttet betale en så stor bot når det beviselig er så mange som står bak, og enkeltpersonen hevder seg uskyldig uten at det finnes noen bevis.

Augberg i NFF ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før den kommer opp i retten på mandag.