Dristigere snøkjøring i Supervention 2

I skifilmen Supervention 2 svever en "gal" mann med ski på beina og hodet ned over den kjente globusen på Nordkapp-platået. Det er Anders Backe fra Vikersund.

Backe på Nordkapp

I Supervention 2 svever Anders Backe over globusen på Nordkapplatået.

Foto: Vegard Breie

I dag er det norgespremiere på Supervention 2. To'ern kommer som en naturlig oppfølger av første Supervention som gikk sin seiersgang på norske kinoer i 2013. Det handler om "gale" gutter og jenter på ski og snowboard, folk som kjører akkurat der de har mest lyst, og der man skulle tro at det var helt umulig å stå på ski.

Anders Backe er med også i Supervention 2

Anders Backe fra Vikersund er en i et knippe utøvere som utfolder seg fritt. Et par andre er Aksel Lund Svindal og Terje Håkonsen.

En spektakulær reise

Supervention 1 var en spektakulær reise ned enorme fjellsider og gjennom trange byområder. Filmpolitiet ga den første store dokumentarfilmen om norske frikjørere en femmer på terningen.

– I den nye filmen skal det hoppes enda høyere og det skal gjøres enda mer spektakulære ting. Kluten er vridd ei ekstra runde for å få fram det lille ekstra, sier Anders Backe. Vi møter ham i den lokale sportsbutikken på Vikersund. Han har fri tilgang til verkstedet der han selv monterer skiparene sine.

Dropper koboltgruvene

Gutta i Supervention kjenner også sine begrensninger. Anders droppa dette hoppet over koboltgruva på Åmot.

Foto: Privat / Privat

Noen utøvere fra den første filmen er ute, og noen nye har kommet til. Anders er med. Han gjør det han er best til, kjøre spektakulære hopp og rails gjerne midt i byen, der en ikke skulle tro at noen kunne stå på ski.

Under huden

Den nye filmen går mer under huden på utøverne, forteller Anders Backe. Seerne får innblikk i hva vi tenker når noen av oss kjører ned fjellsider, eller reiser fra ungene hjemme for å kjøre puddersnø i Alaska. Andre herjer på rekkverk og ruller ned betongrapper i byen.

Seerne blir på denne måten bedre kjent med utøverne.

– Forhåpentligvis er det en god miks med spektakulær skikjøring, unike landskapsbilder og bra soundtrack. Det kan spises popkorn til denne filmen, sier Anders Backe.

Anders Backe monterer ski

Ny sesong, nye ski og nye bindinger. Anders Backe får bruke verkstedet hos G-Sport på Vikersund.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Det er 10 – 15 utøvere med i filmen, 60/40 skikjørere og brettkjørere.

– Hva er din rolle i filmen?

– Det er denne parkbiten, fristylekjøreren. Jeg er litt eldre i gamet og spiller på erfaringer, gjør mer unike ting som ingen har gjort før. Jeg kjører ikke bare triks på vanlige rekkverk. Et av stuntene han gjør er å hoppe over jernglobusen på Nordkapplatået.

Anders har ikke selv sett filmen ennå, men han vet at han er med i mange partier og har en framtredende rolle.

– Det er kult det altså, ler Anders Backe.

Ganske stolt

I dag er det offisiell verdenspremiere i Oslo. Og så ruller det videre rundt omkring i Norge, via Lillehammer til Tromsø, Svolvær og Vikersund og Drammen i hjemfylket. Deretter står Finland og Sverige for tur, seinere Europa og USA.

Anders Backe velger ski

Det gjelder å ha nok ski å velge mellom, ski for preppa løyper, for løssnø og railkjøring.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Det er en sånn ting som en er ganske stolt av å få lov til å bli med på, sier Anders.

Det ligger ekstremt mye arbeid bak opptakene.

– Vi kan være ute i åtte til 14 timer om dagen, har vi flaks kan det ende opp med 15 sekunder på filmen, og filmen er halvannen time lang. Men hele filmcrewet i Field er en kompisgjeng som er på tur. Alle gjør litt av alt, alle koker litt kaffe, alle bærer litt kameraer og er med og spa snø.