Hopp til innhold

Moren til Therese vil aldri gi opp jakten på svar

Det har vært en tung dag for Inger-Lise Johannessen, mor til ni år gamle Therese som forsvant i 1988. Tirsdag konkluderte nemlig Kripos med at de legger bort forsvinningssaken.

Inger-Lise Johannessen

Inger-Lise Johannessen har i over 30 år søkt etter svar på hva som skjedde med datteren Therese i 1988. Nå legger Kripos bort forsvinningssaken.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

– Jeg hadde et håp om at gjennomgangen skulle føre oss nærmere et svar på hva som skjedde med datteren min, uttaler Inger-Lise Johannessen gjennom sin bistandsadvokat, Vibeke Gjone Bille.

Bille forteller at det har vært en tung dag for Johannessen, og at det er vanskelig for henne å forholde seg til Kripos sin konklusjon.

– Hun er takknemlig for den jobben som er gjort, men det at saken nå legges bort er en tung belastning for henne, sier Bille.

Therese Johannessen

Therese Johannessen (født 1979), forsvant sporløst 3. juli 1988 fra Fjell i Drammen.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Anbefaler ikke videre etterforskning

Cold Case-enheten i Kripos leverte tirsdag sin rapport til Sør-Øst politidistrikt. Hovedkonklusjonen i rapporten er at muligheten for å oppklare forsvinningssaken fra 1988 er svært begrenset.

Derfor anbefaler de ikke videre etterforskning av saken.

– Det er tungt å måtte si at vi ikke lykkes med å bidra til å gi de pårørende svar. Dette er svar som de har lengtet etter i 30 år, sier Espen Erdal, leder for Kripos sin Seksjon for alvorlige uoppklarte saker.

Har gått gjennom tusenvis av tips

Ni år gamle Therese Johannessen forsvant fra bydelen Fjell i Drammen den 3. juli 1988. Til tross for omfattende politietterforskning og en rekke leteaksjoner, har Therese aldri blitt funnet.

I 2017 ba politimesteren i Sør-Øst den såkalte Cold case-enheten om å vurdere muligheter for en oppklaring i Therese-saken.

Det siste året har Kripos gått gjennom tusenvis av tips og spor. Likevel har ingen av sporene vært gode nok til at de nå vil anbefale å gå videre med etterforskningen.

– Det har med tidsfaktoren å gjøre. Det er langt mer krevende å innhente kontrollerbar informasjon om forhold som skjedde for mer enn 30 år siden, sier Erdal.

Pressekonferanse

F.v. Øyvind Aas, Espen Erdal og Kjell Johan Abrahamsen under politiets pressekonferanse tirsdag.

Foto: Azad Razaei / NRK

Saken er foreldet

Drap som ble begått før 1. juli 1989 er nå foreldet. Det betyr at folk som vet noe om forsvinningen ikke kan bli straffemessig forfulgt.

Påtaleleder i Sør-Øst politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen, forteller at det er helt risikofritt å stå frem.

– Jeg henvender meg til den eller de som vet noe. Hvis man har noe anstendighet, så er dette tiden for å tre frem og gi de pårørende endelig svar, sier Abrahamsen.

Har brukt store ressurser

Niåringens forsvinning var i sin tid den dyreste og mest omfattende kriminalsaken i Norge.

Siden den gang har 4000 personer vært underlagt rundspørring, og mer enn 2000 personer har blitt avhørt.

– Det har hele tiden vært et mål å finne Therese, og få svar på hva som skjedde da hun forsvant. Først og fremst for å gi et svar til de pårørende, sier politistasjonssjef i Drammen, Øyvind Aas.

Thereses mor fortalte i en bok fra 2013 at hun har mest tro på at niåringen ble bortført til Pakistan i 1988, og dermed fortsatt er i live.

Politiet skriver at de ikke utelukker at saken kan bli etterforsket videre, men da må det dukke opp ny relevant informasjon. Therese Johannesen er fortsatt registrert som savnet i politiets registre.

– Vi har stor forståelse for at de pårørende ønsker svar, men dette handler også om ikke å gi falske forhåpninger. Det er fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål i saken, men vi ser ikke hvordan politiet nå, mer enn 30 år senere, skal kunne belyse disse tilstrekkelig, sier Erdal

Therese Johannessen

Mange har lett etter Therese, men ingen har lyktes med å finne ut hva som skjedde med jenta.

Foto: HO / NTB scanpix