Hopp til innhold

Anbefaler at resten av Norge ikke ruller ut prestisjeprosjekt i skolen

IT-systemet Visma Inschool har en prislapp på over en halv milliard. Nå anbefaler pilotfylket Viken at resten av Norge holder seg unna.

Appen til IT-systemet Visma InSchool.

Det er stor misnøye angående det nye skybaserte datasystemet Visma Inschool, som skal brukes av skoleledere, lærere, elever og foresatte for å administrere blant annet timeplaner, fravær og karakterer.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

– Vi er overbevist om at dette ikke er modent for å rulle ut til halve Norge til høsten. Vi ber derfor de andre fylkene stoppe sin utrulling, sier fylkesråd Siv H. Jacobsen (Ap) i Viken.

Det siste året har elever og lærere på 34 videregående skoler i gamle Akershus fylke testet IT-løsningen Visma Inschool.

Systemet skal tas i bruk av alle landets videregående skoler, samt grunnskolen i Oslo. Både lærere, foreldre og elever skal bruke systemet til blant annet å administrere timeplaner, fravær og karakterer.

Aftenposten har i flere artikler skrevet om store problemer med systemet til 560 millioner kroner. Det har vært både forsinkelser og sikkerhetsproblemer, og nylig sendte en gruppe rektorer en bekymringsmelding fordi de frykter de ikke skal kunne gi elevene vitnemål i tide.

– Lav tillit til systemet

Da Jacobsen fikk spørsmål om fremdriften i historiens første Viken-ting torsdag, var hun tydelig på at selv om de har jobbet tett opp mot utviklerne i Visma, er det fortsatt store utfordringer.

– Vi er overbevist om at Visma ikke har nok folk til å drive support i den skalaen som vil kreves. Systemet er veldig usikkert, og tilliten til systemet er lav. Vi har gjort mye for å gjøre det bedre, men det er veldig umodent, sier Jacobsen.

Hun anbefaler dermed at det jobbes videre med en pilot før det rulles ut i full skala.

Det nye for fylkesrådet i Viken fylkeskommune. Tonje Brenna (Ap) er leder bak står Siv Henriette Jacobsen, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp) og Olav Skinnes (Sp).

Pilotskolene i Viken er ikke fornøyde med IT-systemet «InSchool», ifølge fylkesråd Siv H. Jacobsen (helt til venstre).

Foto: Vidar Ruud / Scanpix

– Har vært innkjøringsproblemer

Visma Enterprise vant anbudet i 2013. Ifølge avtalen skulle det koste 560 millioner for utvikling og leie av løsningen i ti år. Systemet skulle etter planen tas i bruk høsten 2017, men dette ble justert til høsten 2020.

Administrerende direktør Leif Arne Brandsæter i Visma Enterprise vedgår at systemet har hatt problemer i starten. Han mener imidlertid de er rustet til å ta unna supporten.

– Vi har investert i 20 flere medarbeidere sammen med fylket som sitter i Oslo og jobber med å støtte Viken. Så vi har ingen utfordringer med å ta unna saker og hjelpe brukere akkurat nå, sier Brandsæter.

Han mener Skole-Norge går glipp av mye dersom de ikke kommer i gang med en moderne IT-løsning til høsten.

– Det har vært noen innkjøringsproblemer, men alternativene for Skole-Norge er masse gamle løsninger bygget på 80- og 90-tallet. Jeg vet ikke om skolene kan være bekjent av det, sier Brandsæter.

Samtidig ønsker han å understreke at han forstår at noen brukere er frustrerte.

– Systemet er ikke ferdig utbygget, og prosjektet er ikke ferdig før neste år. Det er et spørsmål om man vil være med på det eller ikke, sier Brandsæter.