Amnesty frykter for sikkerheten

Lene Christensen i Amnesty frykter for sikkerheten til menneskerettsaktivister under og etter OL i Sotsji.

Lene Christensen

Lene Christensen fra Drammen er redd for aktivisters sikkerhet etter at OL er over.

Foto: Amnesty

Fredag braker sportsfesten løs i Sotsji. Men mange er opptatte av langt andre ting enn gullmedalje til de norske utøverne. Lene Christensen er prosjektleder for Amnestys Sotsji-kampanje i Norge. Hun har allerede dratt til OL-byen, og er opptatt av medaljens bakside.

– Amnesty ønsker å gi journalister en mulighet til å skrive om det som foregår på utsiden av OL-arenaene. Vi er svært bekymret for heksejakten på ytringsfriheten vi har sett av russiske myndigheter de siste to årene.

– OLs første samvittighetsfange

I forkant av OL har flere medier skrevet om situasjonen for menneskerettighetsaktivister i Russland. Russiske myndigheter har gjort mye for å kneble ytringsfriheten, som da de i går fengslet miljøaktivisten Yevgeniy Vitishko, mener Christensen.

Les: BBC-journalist: – Problematisk at statsledere fra demokratiske land drar til OL i Sotsji

– Han ble arrestert fordi han angivelig skal ha bannet på en busstasjon. Amnesty kaller Vitishko for OLs første samvittighetsfange, sier hun.

I juni 2012 innførte Russland en lov som forbyr propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner.

Russiske myndigheter hevder at loven er ment å beskytte barn mot pornografi, mens kritikerne mener at den gjør det ulovlig for homofile å stå fram offentlig. Amnesty mener i likhet med flere andre aksjonistgrupper at statsminister Erna Solberg må ta opp menneskerettighetssituasjonen med russiske myndigheter når hun besøker vinterlekene.

Forventer at Solberg tar opp problemer

– Vi forventer at Erna Solberg og resten av den norske delegasjonen tar opp disse problemene med russiske myndigheter i hvert eneste møte og hver eneste gang de har anledning, sier Christensen.

Flere har ment at Solberg, i likhet med flere andre statsledere, må holde seg hjemme under vinterlekene. Men i et intervju med Dagsrevyen mandag, sier Solberg at hun har tenkt å dra til Sotsji for å heie på de norske utøverne, men at hun også skal ta opp menneskerettighetssituasjonen dersom det blir anledning til det.

– Det er viktig for oss å sette ned foten og si at den utviklingen vi ser for menneskerettigheter, og situasjonen vi ser for homofile, går feil vei i Russland, sier Solberg.

Frykter for sikkerheten etter OL

Med prominente gjester og høye publikumstall er det sterkt fokus på sikkerheten i Sotsji før og under de olympiske lekene. Lene Christensen har selv opplevd det enorme sikkerhetsoppbudet, men er mer bekymret for sikkerheten etter at lekene er over.

– Vi er bekymret for hvordan lokale aktivister får det etter OL. Det er viktig å holde fokus på deres situasjon, og vi frykter at de kan bli utsatt for ytterligere trakassering etter at verdens øyne vendes bort fra Sotsji, sier Christensen.