Amerika-reisen som ble et økonomisk eventyr

I flere år har oppsetningene på Nes lenseteater i Skiptvet vært forbeholdt bygdas lokalhistorie. Men slik blir det ikke i år.

I flere år har oppsetningene på Nes lenseteater i Skiptvet vært forbeholdt bygdas lokalhistorie. Men årets teaterstykke tar ikke bare turen over til nabobygda Eidsberg, historien fører oss til Amerika og en bit av Østfolds emigrasjons-historie.

Se tv-innslag om stykket til Nes lenseteater. Foto/redigering: Birger Kjølberg.

Årets teaterstykke tar ikke bare turen over til nabobygda Eidsberg, historien fører oss til Amerika og en bit av østfolds emigrasjonshistorie.

– Det handler om masse om masseutvandringen fra Norge som vi har så lett å glemme, sier Brit Lossius, instruktør på stykket.

instruktør

Brit Lossius, instruktør.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– For eksempel dro sju av åtte søsken her fra Skiptvet og Eidsberg, sier hun.

På scenen til Nes lenseteater møter vi østfoldparet Thea og Andrew Foss. For dem blir Amerika-reisen starten på et eventyr som imponerer den dag i dag. Det starter på en enkel flåte.

– Hun kommer med tre små barn til en mann som ikke har hatt råd til å bygge noe hus til dem på vestkysten av USA ved Stillehavet, forteller Kristin Lyhmann, dramatiker og produsent for stykket.

– Han har bygget en flåte av drivved, tømmer og rusk og rask. På denne er det satt opp et hus, som også er satt sammen av rusk og rask. Så båt blir løsningen.

Thea og Andrew jobbet seg opp og la grunnlaget for det som i dag er blitt et verdensomspennende slepebåtfirma.

Historien er filmatisert i Hollywood og i utenlandske tv-produksjoner. Denne sensommeren er det altså Østfold som gjelder, i oppsetningen som har premiere 27. august.