USA vil ha dobbelt så stor tomt i Oslo som i London

Er Oslo et større terrormål enn London? Det blir tema i ambassadesaken på Huseby som startet i Høyesterett i dag.

Den amerikanske ambassaden
Foto: Arkitekttegning, Runar Kolnes

I Oslo krevde USA en tomt på 40 mål av sikkerhetshensyn, og på Huseby fikk de det som de ville.

I London har amerikanerne kjøpt en eiendom på 20 mål i et gammelt industri- og lagerområde nær Battersea på sørbredden av Themsen.

På en halvparten så stor tomt skal amerikanerne bygge en seks ganger så stor ambassade.

a

Ambassaden i London ligger på en tomt på sørbredden av Themsen.

Foto: Tore Moland / NRK

Terrortrussel

Dette kommer til å bli et viktig poeng for ambassademotstanderne på Huseby, under rettssaken som skal vare frem til torsdag, sier leder for Aksjon Vern Husebyskogen

Ambassademotstanderne tapte både i tingretten og lagmannsretten, men har anket helt til Høyesterett for å få kjent Oslo bystyres ambassadevedtak ugyldig.

Les også: Kan bygge ambassade på Huseby

Les også: Huseby-dommen ankes

- Det er jo litt rart, kanskje de tror at det er farligere i Oslo enn i London? Men det er vel ikke noe større terrortrussel her enn der, sier MargretheGeelmuyden.

Margrethe Geelmuyden

Margrethe Geelmuyden

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Ikke eneste tomt

I dag kom det frem at det er feil at Husebyskogen var den eneste ambassetomta som var bra nok for USA, slik amerikanerne ga Oslo-politikerne inntrykk av.

Ambassademotsstandernes advokat la i dag fram dokumentasjon på amerikanerne hadde en reserveløsning, nemlig en tomt nær Ila landsfengsel i Bærum.

Aksjon Vern Husebyskogen sier de to ulike tomtestørrelsene i Oslo og London gjør at det virker som arealkravene her i byen har vært helt urimelige, og at ingen norske politikere har stilt spørsmål ved det.

- Da bystyret vedtok flyttingen til Huseby trodde politkerne at amerikanerne måtte ha 40 mål. Hvis de kan klare seg med mindre, kan man enten redde deler av Husebyskogen, eller finne en mindre tomt som ikke er et friområde, mener aksjonslederen.

Bygger i høyden

NRK Østlandssendingen har spurt USAs ambassade i Oslo om hvorfor den norske ambassaden må ha dobbelt så stor plass som den britiske når bygningsmassen er en sjettedel.

På e-post svarer ambassaden at de to prosjektene ikke kan sammenlignes fordi amerikanerne i London planlegger å bygge i høyden, noe de ikke får lov til i Oslo.

Les også: Dette frykter Huseby-aksjonistene

Les også: Frykter for folkets sikkerhet

Husebyskogen

Husebyskogen

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK