Alt du trenger å vite om forhåndsstemming

Fra og med 10. august og fram til siste fredag før valget kan alle med stemmerett i stortingsvalget forhåndsstemme. I Oslo kan du forhåndsstemme 28 steder, og det er ny rekord.

Paviljong for forhåndsstemming på Majorstua under bygging

SPESIALBYGD PAVILJONG: Vinkelgården på Majorstuen har blitt ett av de best besøkte forhåndsstemmelokalene i Oslo. Her under bygging tidligere denne uka.

Foto: Olav Juven / NRK

Det å gjøre sin borgerplikt før den ordinære valgdagen eller valgdagene er slett ikke bare for spesielt interesserte.

Ved forrige stortingsvalg i 2013 benyttet 135.439 Oslo-borgere seg av muligheten til å forhåndsstemme. Det var 37 prosent av alle som stemte.

Egne paviljonger

Ved årets valg er antall forhåndsstemmesteder i Oslo økt fra 24 til 28. 24 av disse igjen er spesialbygde paviljonger som er lett synlig på strategiske steder i byen.

Karina Miller, sjef for Oslo-valget

Karina Miller er sjef for valggjennomføringen i hovedstaden.

Foto: Olav Juven / NRK

– Vi som holder på med dette, mener vel at det ikke er mulig å gjøre valget mer tilgjengelig enn det er i Oslo nå, sier Karina Miller, leder for valgavdelingen i bystyrets sekretariat og dermed sjef for Oslo-valget.

– Det har vært mulig å avgi såkalt tidligstemme på rådhuset fra 1. juli, og du kan forhåndsstemme fra 10. august på 28 steder godt fordelt utover i alle bydeler.

De mest populære forhåndsstemmestedene er Egertorget, Vinkelgården på Majorstuen og Grønlands torg.

De som bor på institusjon, får tilbud om å forhåndsstemme der. Om nødvendig får de hjelp til å stemme fra nettbrett i senga, noe som ikke forveksles med internettstemming.

Ambulerende stemmegivning

Det er til og med mulig å «bestille» valgmedarbeidere hjem til deg med stemmesedler og urne gjennom ordningen med ambulerende stemmegivning.

– Du kan ringe oss på valgtelefonen 23 46 12 12 innen 6. september og be om å få stemme hjemme hvis du ikke kommer deg ut av huset eller leiligheten. Men det følger av valgloven at du da må være syk eller ufør og har problemer med å komme deg til et valglokale, sier Karina Miller.

Her er noen nyttige ting å merke seg rundt forhåndsstemmegivningen i Oslo:

  • Forhåndsstemmeperioden er torsdag 10. august – fredag 8. september.
  • Åpningstiden er hverdager kl. 10–19 og lørdager kl. 10–18.
  • Blindern er ikke åpen lørdager, mens stemmestedet på Storo senter er stengt fra 16. t.o.m. 19. august.
  • Velgeren trenger ikke ta med valgkort for å avlegge stemme, men det går raskere, ifølge Oslo kommune.
  • Velgeren må kunne legitimere seg.
  • I forhåndsstemmeperioden kan også velgere som er folkeregistrert utenfor kommunen avlegge stemme i Oslo.

Må stemme hjemme valgdagen

– På selve valgdagen må du stemme i hjemkommunen din. Det skyldes postgangen. Vi sender stemmen din til hjemkommunen som skal ha tid til å telle opp slik at vi får resultatet tidsnok, forklarer Karina Miller.