Kulden skremmer skituristene

Alpinanleggene sliter i kulda. Gjestene uteblir når kvikksølvet kryper ned mot 20-25 minus.

Geilo

Alpinbakkene på Geilo har ikke mye trafikk om dagen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Den langvarige kulda har ligget som en klam hånd over alpinanleggene i Sør-Norge de siste ukene.

Med temperaturer ned mot 30 minus svikter gjestene skibakkene. De blir enten hjemme i byen eller koser seg inne på hytter og hotell.

Daglig leder i Geilo Aktiv AS, Jørund Li, sier at kulden er en stor utfordring når den blir langvarig.

Sjekk helgeværet på yr.no

– Skremmer bort kundene

– Kulden skremmer bort en del av kundene våre. Når de ser at meldingene er litt for kalde så er det lett å velge andre innendørsaktiviteter, sier Li.

Han mener at det er to ganske elementære ting som er løsningen for folk som holder seg unna bakken i frykt for kulden.

– Det er å kle seg godt og å være i aktivitet. Begge disse tingene kan du jo gjøre i våre anlegg, sier Li.

Ull er gull

De som ikke har kledd seg for kulda har lett for å bli frosne i et alpinanlegg når det blir ned mot 15-20 minusgrader. Li ser ofte folk som fryser og forteller at de ikke har mye glede av en dag i bakken.

– En del av de som er litt mindre erfarne kommer inn og skal leie utstyr, og da er det viktig å gi gode råd i forhold til påkledning. Der ser man at folk har litt ymse, både når det gjelder sokker og undertøy. Ull under er omtrent det første vi sier, forteller Li.

Heller ikke markedssjef Odd Holde i Hemsedal liker sprengkulden som har ligget over Sør-Norge i flere uker og som er spådd å komme igjen over helgen.

Veier opp kulda

– Når det trekker ut over flere uker er det et problem. Skisentrene er nok de som merker kulda best, sier Holde og forteller at de som har bestilt turer kommer, men de står mye mindre på ski.

Jørund Li mener det er viktig å dempe kuldeinntrykket for gjestene.

– Vi satser på å ha det varmt og godt inne, og har kuldekrem og gode klær tilgjengelig. Det er fullt mulig å være en hel dag ute på ski selv om det er 20-25 minusgrader, avslutter Li.