Alna-utslippet kommer fra Sporveien

Brannvesenet sjekker nå om flere badeplasser enn Sørenga er berørt av oljeutslippet fra Alnaelva. Folk som padler i fjorden forteller om olje helt ute ved Huk.

Torsdag morgen møttes bydelsoverlegen i Gamle Oslo og andre etater i kommunen før å drøfte det store utslippet av fyringsolje i Alnaelva. Det var trolig opp mot 50.000 liter fyringsolje som rant ut i elva onsdag ettermiddag.

Utslippet kommer fra anlegget til Sporveien på Ryen, bekrefter politiet til NRK.

Rune Skjold

Seksjonsleder for Økonomi og spesialetterforskning, Rune Skjold.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Det skjedde i forbindelse med tømming av noen tanker, sier seksjonsleder for Økonomi og spesialetterforskning, Rune Skjold.

To profesjonelle firmaer var leid inn for å tømme tre tanker. Norsk Spesialolje bekrefter at de er involvert, men vil ikke å kommentere saken. Ifølge Sporveien er det selskapet TT teknikk som hadde hovedansvar for arbeidet. Heller ikke de ønsker å kommentere saken og refererer til Sporveien.

– Det skjedde et uhell som førte til at det har gått olje ut i grunnen, sier Skjold.

Ifølge Skjold ble brannvesenet først varslet om at det luktet diesel i området rundt Follo-banen ved 16-tiden onsdag.

– Det er et stort og alvorlig utslipp, og det har skjedd i et sårbart område. Vi etterforsker det som en alvorlig hendelse.

Skulle skiftes ut

Cato Asperud i Sporveien sier uhellet skjedde da de skulle fjerne et fyringsanlegg, som en del av kommunens miljøprogram om å fase ut oljefyring innen 2020.

– Vi har leid inn spesialister som kan tappe ned og fjerne oljen på en trygg, sikker og god måte. Det ble gjort i dette tilfelle, men da lekket det ut, dessverre, sier Asperud.

Han sier det er satt i gang en intern gransking. Ifølge ham er det 20. 000 liter som har lekket fra annlegget.

– Dette er trist og leit for alle i Oslo og alle involverte, sier han.

Rydder oljesølet i Alnaelva

Arbeidet med å rydde opp oljesølet er i gang.

Foto: Christopher Isachsen Sandøy / NRK

Tror ikke mye har nådd fjorden

Brannvesenet jobber med å bregrense skadene. De har hatt mannskapet på utslippet både i går og i morgentimene i dag.

– Vi har stanset utslippet flere steder, men hovedsakelig har vi satt opp lenser ved Alnaelvas utløp ved Kongshavn, sier Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningsetat.

Det er satt ut syv lag med lenser.

– Noe olje har nok sluppet ut i Oslofjorden, men det er ingen store oljeflak som flyter rundt. Dette er en ganske lett type olje som vil fordampe ganske raskt i varmen, sier han.

Sørenga sjøbad, som ligger i nærheten av elvens utløp, ble raskt stengt etter at utslippet ble kjent.

Har sett olje ved Huk

Padlende NRK-reporter Tom Ingebrigtsen møtte på et oljeflak ute ved Huk da han var på tur, torsdag morgen.

– Jeg har sett mange sånne små flak før, men dette var kjempesvært! Jeg har padlet i 20 år, men har aldri sett ett så stort oljeflak før.

– Det var så stort at jeg ikke trodde det skulle ta slutt og begynte å lure på om jeg skulle snu, sier Tom Ingebrigtsen.

Først da han passerte Nakkholmen kom han ut av oljen. Han sier det luktet skarpt.

– Jeg tror ikke det var helt inne ved badeplassen på Huk, men ved Nakkholmen var det.

Marte Nyvoll visste ikke om badeforbudet på Sørenga

Sjekker ut konsekvensene

Etter møtet i kommunen dag ble det bestemt at Sjøbadet fortsatt skal holdes stengt og kommunen fraråder folk å bade i området.

– Det kan virke irriterende på huden, men det er bare å vaske det av med vann og såpe. Det som kan gi mer ubehag er om man svelger mer av dette, sier bydelsoverlege Irene Teslo.

I går mottok legevakten flere hendelser fra folk som var bekymret, ifølge bydelsoverlegen. Det vurderes fortløpende om badet kan åpnes igjen.

Brannbåten er nå ute for å se om det er sannsynlig at flere badeplasser er berørt. Det tas vannprøver i hele fjorden for å få svar på hvor det er trygt å bade.

Kommunen skriver også at de fraråder å bade ved observasjon av olje på vannet andre steder i fjorden.

– Hvis du svelger store mengder av det så kan det være lurt å nøytralisere det med melk. Det er ikke lurt å brekke seg, det kan føre til at det kommer ned i lungene. Det er ikke lurt, sier Teslo.

Hun ber folk som har svelget vann med olje flere ganger eller får pusteproblemer, om å ta kontakt med lege.

Utslipp.

Her jobber brannvesenet med å stoppe lekkasjen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix