Hopp til innhold

Kongen åpnet sykehus til seks mrd: Hans ligger på gangen

Mens Kong Harald foretok den offisielle åpningen av det nye sykehuset på Kalnes, lå Hans Ludvigsen på gangen fordi kapasiteten allerede er sprengt.

Hans Ludvigsen

PÅ GANGEN: Hans Ludvigsen måtte tilbringe en natt i korridoren på det nye sykehuset på Kalnes i Sarpsborg. Det likte han dårlig.

Foto: Privat

En risikoanalyse viste at Sykehuset Østfold ikke vil bli kvitt korridorpasientene sine da de flyttet fra Fredrikstad til Sarpsborg. Ledelsen forsikret om at de ville gjøre alt for å forhindre korridorpasienter.

Men allerede etter få ukers drift, ligger folk i gangene på det nye sykehuset. En av dem som måtte tilbringe en natt i korridoren, var Hans Ludvigsen.

Sykehusansatte på Kalnes venter på kongen

VENTET: Mens Hans Ludvigsen lå i sengen, gikk Kongen og ledelsen ved sykehuset forbi utenfor avdelingen. Her venter de ansatte på kongen.

Foto: Privat

– Det lå en foran og tre bak meg, fem totalt. Det var ikke noe behagelig. Det gikk greit på dagen, men på natta gikk alarmene hele tiden og lyset sto på for fullt, så det ble ikke mye søvn, forteller Ludvigsen.

– Ikke noe privatliv

Det manglet verken på pomp eller prakt da sykehuset i Sarpsborg ble offisielt åpnet på mandag. Sykehuset er det første i landet som har lovet enerom til alle pasienter og at ingen skal ligge på gangen.

Mandag ble sykehuset, med en prislapp på seks milliarder kroner, offisielt åpnet av Kong Harald.

Hans Ludvigsen, derimot, fikk seg en natt i korridoren sammen med flere andre mens åpningen foregikk utenfor dørene.

– Det er ikke noe privatliv å ligge sånn. Det går folk forbi og det ringer hele tiden i alarmer, det er ikke noe særlig, nei.

Åpning Sykehuset Østfold Kalnes

SNORKLIPPING: Her klipper Kong Harald snoren på det nye sykehuset på Kalnes. Han er sammen med ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje og sykehusdirektør Just Ebbesen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Heller ikke kona hans, Ann Kristin Ludvigsen Wergeland, synes det var særlig hyggelig å besøke mannen sin i en korridor.

– Det er ikke så veldig til privatliv. Da jeg skulle gå hjem måtte jeg hviske hva jeg følte for han, hvis jeg ikke skulle fortelle det for hele verden. Det hadde vært greit det, men man føler seg jo veldig i veien. Jeg måtte flytte meg hele tiden, forteller hun.

Prøver å løse problemene

Viseadministrerende direktør Tore Krogstad, bekrefter overfor NRK at kapasiteten er sprengt på det nye sykehuset, og at de jobber med å få løst problemene.

– Det er mange pasienter her nå, og derfor må vi legge dem midlertidig i korridorer. Vi holder fortsatt på at det ikke skal være en ordning ved sykehuset, men situasjonen har gjort det nødvendig.

Han understreker at pasientsikkerheten blir ivaretatt.

Ekteparet Ludvigsen kan ikke få fullrost de ansatte som prøvde å gjøre sitt beste. Men verken Kongen, sykehusledelsen eller politikere så de noe til.

–De kom ikke inn til meg, men de gikk forbi på utsiden. Det var to Hans på sykehuset, det var Hans majestet og Hans Ludvigsen, sier han lattermildt.

Kongen hilser på pasient

BESØK: Kong Harald besøkte flere pasienter da han var åpnet det nye sykehuset. Han så derimot ikke noe til korridorpasientene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix