Hopp til innhold

Alle jubler for Tofte

Både kommunen, politikerne og næringen jubler for den nye satsingen på Södra Cell Tofte.

Tofte

Alle jubler for nysatsing på Tofte. Fra venstre: Hurum-ordfører Monica Bratlie, Rune Gjessing fra Statkraft, Christen Grønvold-Hansen, adm. dir. i Sødra Cell Tofte AS og adm. dir. i Norges Skogeierforbund, Erik Lahnstein.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– At man starter med biodrivstoff og grønn energi her på Hurum tror jeg vil ha en stor betydning for både Hurum, Norge og treforedlingen, og jeg syns det er veldig spennende.

Hurum-ordfører Monica Vee Bratlie etter allmøte om den nye storsatsingen på Södra Cell Tofte i dag. Næringen, kommunen og politikere var samlet for å høre hva den nye avtalen mellom Statkraft og Södra Cell betyr.

Statkraft og Södra har inngått en intensjonsavtale om å danne et selskap med mål om å etablere fremtidig produksjon av biodrivstoff basert på skogsråvare. Avtalen innebærer at Statkraft vil kjøpe Södra Cell Tofte AS som eier industriområdet for den tidligere cellulosefabrikken på Tofte i Hurum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Allmøte på Södra Cell Tofte

Erik Lahnstein, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund, og Hurum-ordfører Monica Vee Bratlie på vei inn på allmøtet.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Vil gi ringvirkninger

Bratlie har det siste året sett nær 300 innbyggere miste jobbene sine, og se en hjørnestensbedrift bli lagt ned. Omlag 50 av disse står fortsatt uten jobb.

Les: Södra Cell på Tofte legges ned

Nå er hun spent på hva denne nye satsingen kan binge med seg.

– Uansett om det blir en småskalabedrift eller en stor fullskalabedrift så tror jeg dette vil gi ringvirkninger. Vi har startet et omstillingsprosjekt for å få flere arbeidsplasser til kommunen, og dette er helt klart en kjempeviktig og bra del av det.

– Jeg tenker at dette er forskning og utvikling, og man tenker treforedling på en helt ny måte. Det må være spennende for videre fremtid og også for unge mennesker.

Vil ta tid

Det store spørsmålet for mange er når det igjen vil komme arbeidsplasser på den gamle cellulosefabrikken.

Det er for tidlig å i noe om sier Christen Grønvold-Hansen, administrerende direktør i Sødra Cell Tofte AS.

Allmøte på Tofte

Christen Grønvold-Hansen, administrerende direktør i Sødra Cell Tofte AS kunne informere både politikere og næringsliv om den nye satsingen på Hurum i torsdag.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Arbeidsplassene kommer som et resultat av at vi bestemmer oss for å investere i en fabrikk, og det kommer noe senere. Det som skal settes i gang nå er at vi lager et utviklingsselskap sammen som skal eies av begge parter, og som ganske umiddelbart begynner å jobbe med planene og teknologien for å finne ut av hva som skal bygges på Tofte.

– Viktig for industrien

Det vil ta minst halvannet år før en bedrift blir en realitet. Det er beregnet å ta 18 måneder å demontere de eksisterende maskinene på Tofte, deretter skal området klargjøres før en ny næring kommer på plass.

Allikevel er administrerende direktør i Norges Skogeierforbund, Erik Lahnstein svært positiv.

– I tillegg til disse utfordringene så er det noen teknologiske og markedsmessige forhold som også er krevende, men det viktigste er at politikerne tilrettelegger med rammebetingelser slik at vi får rammer i Norge som er konkurransedyktige og forutsigbare.

– I dag ser vi at norsk tømmer og mulighetene for verdiskaping og kunnskapsutvikling eksporteres ut av landet. Det er det viktig at næringen og ikke minst myndighetene nå støtter oppunder denne typen initiativ slik at de faktisk kan lykkes.

– Dette er fremtiden

Lundteigen på allmøte

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Per Olaf Lundteigen (Sp) har lenge fulgt utviklingen i Tofte-saken og var svært entusiastisk over initiativet etter møtet i dag.

– Jeg vet at både Södra og Statkraft det er av de mest solide eierne vi kan få. Å foredle tømmer til biodrivstoff er fremtiden, og det er dette jeg har snakket om de siste årene, derfor er dette en stor oppreisning for alle oss som har trodd på dette. Endelig er det noen som kanskje kan gjennomføre det.

– Tømmeret skal erstatte oljen, og da må vi drive skogen på en fornuftig måte sånn at vi også tar vare på det biologiske mangfoldet, men vi skal produsere tømmer på en fremtidsrettet måte og det får vi nå muligheter til ved at det blir avsetning og forhåpentligvis bedre priser, sier Lundteigen.

Les: 300 permitteres trolig ved Tofte papirfabrikk