Alle fem dømt for drapsforsøk

Alle de fem tiltalte dømmes til fengsel fra to til sju år for drapsforsøk på René Karoli og sønnen Nove Dior.

Blodig bil etter slagsmål på Torshov bingo

BLODIG: Det var mye blod utenfor bingolokalet på Torshov i Oslo hvor knivstikkingen fant sted. Nå er de fem tiltalte dømt for drapsforsøk.

Foto: Fredrik Hove / Hove Media

Retten mener at det aktuelle angrepet var samordnet, og det uttalte målet var å skade de fornærmede som var ubevæpnet og intetanende. I tillegg kunne andre gjester i bingolokalet bli skadet.

At angrepet framstår som en hevnaksjon, har retten funnet straffeskjerpende.

«Angrepet i Torshov Bingo 01.04.13 representerer en form for privat rettshåndhevelse som er skremmende, burtal og helt uakseptabel», heter det i dommen.

Fengselstraffer fra to til sju år

Den 23 år gamle fetteren og hans 21 år gamle bror er begge dømt til sju års fengsel. Statsadvokat Bjørn Kristensens påstand var henholdsvis åtte år, og seks år og tre måneder.

De to eldre fetterne på 31 og 33 år dømmes begge til fire år og seks måneders fengsel, ifølge dommen fra Oslo tingrett i dag. Det er over to og et halvt år mindre enn aktor ba om.

Den 22 år gamle norskmarokkaneren dømmes til to års fengsel. For ham ba aktor om en straff på fire og et halvt års fengsel.

Må betale oppreisning

I tillegg skal de dømte betale oppreisning på 150.000 kroner til René Karoli og Nove Dior.

Ifølge dommen skal Nove Dior få ytterligere 50.000 kroner fra 21- og 23-åringen, mens 21-åringen står ansvarlig for ytterligere 50.000 kroner til René Karoli.

23-åringens forsvarer, Stian Bergersen Mæland, sier at han ikke har rukket å lese nøye gjennom dommen ennå, men at hans klient fikk et halvt år mindre enn aktors påstand fordi han ble frifunnet for ett av drapsforsøkene, på René Karoli. Han i stedet dømt for grov legemsbeskadigelse.

– Vi må sette oss ned og se på dommen. Det er altfor tidlig å si noe om en eventuell anke, sier Mæland.

Sa seg ikke skyldig i drapsforsøk

Da rettssaken startet 13. mai, sa de fire fetterne fra Josef-familien seg ikke skyldig i drapsforsøk, men erkjente legemsbeskadigelse. De har hevdet at det aldri var meningen å drepe René Karoli og hans da 24 år gamle sønn, Nove Dior.

Den femte tiltalte, en 22 år gammel norskmarokkaner, sa seg ikke skyldig.

På rettssakens første dag var benkeradene fylt opp med slektninger av ofrene og de tiltalte. Sikkerheten var skjerpet, og alle som skulle inn i rettssalen måtte gjennom en metalldetektor før de fikk komme inn. Flere politifolk, både i sivil og uniformert, var også til stede inne i salen.

Flere av tilhørerne kom med tilrop før retten ble satt, og det var en spent stemning mellom de to familiene.

Ba om fengsel fra åtte til fire år

Statsadvokat Bjørn Kristensen la ned påstand om fire og et halvt års fengsel for norskmarokkaneren. For den 23 år gamle fetteren og hans 21 år gamle bror, ville statsadvokaten ha henholdsvis åtte år, og seks år og tre måneders fengsel.

For de to eldre fetterne var påstanden sju år og tre måneder, og sju år og én måned.

Angrepet med kniv, øks og machete

De fem mennene var tiltalt for drapsforsøk på René Karoli i lokalene til Torshov Bingo i Oslo i april i fjor.

Karoli og sønnen hans Nove Dior ble knivstukket og slått. De fem mennene angrep med kniv, øks, machete, balltre og brekkjern ifølge tiltalen. Både René Karoli og Nove Dior ble livstruende skadd.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tiltalte i retten

TILTALT FOR DRAPSFORSØK: Aktoratet i straffesaken i Oslo tingrett hvor fem personer er tiltalt for drapsforsøk mot blant annet René Karoli. Bildet er tatt på rettssakens første dag. Til høyre i bildet sitter en av de tiltalte i straffesaken. Vedkommende har sammen med advokat gitt tillatelse til fotografering bakfra.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Ifølge tiltalen fikk Karoli flere stikkskader i ryggen som førte til livstruende blødningssjokk og sirkulasjonsstans.

En annen av de fem er tiltalt for at han hadde med seg en skarpladd pistol til bingolokalene.

Langvarig konflikt

Begge de to ofrene har tidligere vært innblandet i en rekke interne oppgjør i det norske rommiljøet.

Fire av de fem tiltalte tilhører Josef-familien og er i alderen fra 20 til 33 år. De er barnebarn av Franz Josef som kom til Norge samtidig som René Karolis far Polykarp Karoli og hans to brødre kom til landet. De to familiene har vært i langvarig konflikt, og flere dommer viser at de to familiene ved en rekke anledninger har barket sammen.

Den siste tiltalte er en norskmarokkaner som sammen med en av de tiltalte fra Josef-familien i 2010 ble dømt for å ha deltatt i et gjengoppgjør på Furuset i Oslo.