Alle blåste i storkontroll

Absolutt alle kjøretøy som passerte grensa ved Svinesund i formiddag ble kontrollert. Hver minste vinflaske for mye over grensa ble registrert.

Storkontroll på grensa

Nesten alle som ble stanset måtte blåse i politiets alkotest.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Ronny Lindesteg i Statens vegvesen

Ronny Lindesteg i Statens vegvesen er fornøyd med gjennomføringen av kontrollen.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Tollvesenet, politiet og Statens vegvesen gjennomførte i dag en storkontroll på Svinesund inn i Norge.

I alt var 45 personer i aksjon fra de tre etatene, og alle som kjørte over både den gamle og nye brua ble stoppet i kontrollen, som varte fra klokken 09.00 til 14.00.

– Vi rakk å kontrollere rundt 1300 kjøretøy i dag, og av dem så var det omtrent 50 som fikk en eller annen reaksjon. De som fikk reaksjoner var kanskje ikke like fornøyd som oss, sier leder for aksjonen, Ronny Lindesteg.

Les også:

Mager fangst for tollerne

For representantene fra de tre etatene var nemlig veldig fornøyde med gjennomføringen av dagens storkontroll, og varsler at det kommer lignende kontroller senere i år.

– Sammen har vi forskjellig kompetanse og myndighet, og sammen er vi utrolig gode. Når vi samles på denne måten kan vi kan dra nytte av hverandre. Det blir garantert flere samarbeidskontroller, sier Lindesteg.

Mens Statens vegvesen skrev ut både fartsbøter og mangellapper, ble fangsten for tollerne heller mager, forteller Wenche Fredriksen i Tollevesenet:

– Det har ikke vært noen store tall for oss i dag, vi har nesten bare hatt vanlige forenklede forelegg. Det er noen som har hatt med seg litt mer enn kvoten tillater, også har vi hatt to avskiltinger, og to rapporter med politianmeldelse, sier hun.

Les også:

Ble tatt med inn på lukket område

Willy Langstrand i UP

Willy Langstrand i UP.

Foto: Tor René Stryger/NRK
Storkontroll på grensa

Mens de aller fleste fikk kjøre videre med en gang, måtte denne mannen inn på et lukket kontrollområde.

Foto: Tor René Stryger/NRK

De aller fleste som ble stanset, kunne kjøre videre med en gang. Men for noen tok det litt lengre tid. To personer måtte bli sittende på tollstasjonen, fordi de hadde for mye promille.

– Når slike ting skjer, så blir de stående i 20–30 minutter, før vi tar en ny test. Det er for å se om promillen går oppover eller nedover, sier nestkommanderende i UP i Østfold og Follo, Willy Langstrand.

Noen ble også geleidet inn på et lukket kontrollområde for en grundigere sjekk av varene de hadde med seg over grensa.

– Det er for å ta en større kontroll av kjøretøyet. Å plukke varer og slikt ut av kjøretøyet er ikke noe vi gjør på plassen ute. Det kan vi gjøre basert på samtaler med føreren, observasjoner og så videre, sier Hans Petter Løkkeberg i Tollvesenet.

Han opplevde at de aller fleste passerende tok kontrollen med stor ro.

– Jeg tror at folk er vant til at det er kontroller når de kjører over grensa, så jeg tror ikke at folk har reagert noe spesielt på dette. Men det er litt spesielt når det også er teknisk kontroll, og alkoholtesting.

Hadde stort sett med klær

May Liss Sørlie er en av de som ble stanset i kontrollen i dag. Hun synes at det var helt greit å la tollerne gå gjennom bilen hennes.

– Det går egentlig veldig fint, det er sjeldent jeg blir stoppet, så det er greit å bli det innimellom, så man ser at det blir gjort.

Hun var ikke bekymret over at tollerne skulle finne noe ulovlig i bilen hennes.

– Jeg har vært på besøk i Sverige, så i dag har jeg stort sett bare med meg klær. Jeg har med litt øl, men jeg tror at det skulle gå greit.

Etter en kjapp kontroll av bilen, fikk Sørlie lov til å kjøre videre, med et bekreftende nikk fra Hans Petter Løkkeberg.

May Liss Sørlie

May Liss Sørlie fikk kjøre videre etter en rask kontroll av bilen.

Foto: Tor René Stryger/NRK