Hopp til innhold

All togtrafikk i gang igjen

De fleste tog kjører som normalt i formiddag etter problemene i morges. Det kan likevel være enkelte forsinkelser, opplyser NSB.

Kø på OSL

KØ PÅ OSL: Togtrafikken går igjen, men folk må regne med forsinkelser.

Foto: Simon Solheim / NRK

All togtrafikk er i gang igjen, opplyste Jernbaneverket ved 8.30-tiden. Men kommunikasjonssystemet mellom togene og togledersentralen er ustabilt, ifølge NSB, og det kan fremdeles oppstå noen forsinkelser utover formiddagen.

Tidligere mandag morgen var det tilnærmet full stans i all togtrafikk i Norge. En periode var det uklart hvor mange og hvilke tog som sto.

– Vi jobber på spreng for å finne feilen, sa pressevakt Dag Svinsås i Jernbaneverket mandag morgen mens all togtrafikk sto stille.

Kommunikasjonssjef i Jernbaneverket, Dag Svinsås.

Pressevakt i Jernbaneverket, Dag Svinsås.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Også flytogene ble berørt av problemene, men trafikken kom raskt i gang igjen.

Krøll med nettbrett

Det var en feil på kommunikasjonssystemet mellom hvert enkelt tog og togledersentralen som førte til at det oppsto forsinkelser i store deler av togtrafikken i Norge.

Svinsås fortalte at togene er utstyrt med nettbrett for å kommunisere med togledersentralen, men at det oppsto en feil på noen av nettbrettene.

Jernbaneverket vet ennå ikke hva som var årsaken til feilen i kommunikasjonssystemet. De har egne og eksterne spesialister som jobber med å finne ut hva som gikk galt.

Satte inn busser

NSB satte inn busser for å hjelpe folk til å komme seg videre.

– Vi sender ut busser, men nå i startfasen blir det litt vilkårlig hvor de dukker opp, sa pressevakt i NSB, Håkon Myhre, tidlig på morgenen.

Han sa at togene ble kjørt til nærmeste stasjon, og at passasjerene kunne vente ombord eller gå av og forsøke å finne alternativ transport.

Feil på nytt system

Feilen har rammet kommunikasjonssystemet FIDO, som ble tatt i bruk så sent som 12. april i år. Ved hjelp av et nettbrett og en app får togpersonalet informasjon om trafikken. Systemet innebærer en omlegging fra bruk av papirer til en automatisert utsendelse av informasjon til PC eller nettbrett.