Hopp til innhold

Aksepterer ikke sykehuskutt

DRAMMEN (NRK): Politikere vil ikke akseptere store kuttplaner for et nytt sykehus i Drammen.

Sykehustegninger

Tegninger av det nye sykehuset på Brakerøya i Drammen.

Foto: Vestre Viken

Fredag ble det kjent at en rekke funksjoner ved Drammen sykehus bør flyttes fra det nye sykehuset som skal bygges på Brakerøya. Forslaget om flytting kommer fra en oppfølgingsgruppe bestående av folk fra Vestre Viken, Helse Sør-Øst og Sykehusbygg. Målet er at sykehuset skal bli 600 millioner kroner billigere.

Les også: Vil flytte flere funksjoner til Bærum og Kongsberg

Ett av forslagene er at øyeavdelingen flyttes ut av nytt sykehus og til Bærum.

– Gruppen mener at øyeavdelingen er den av de store enhetene som kan flyttes ut med minst betydning for resten av det nye sykehuset sier prosjektdirektør Dag
Bøhler.

Ser rødt

Tegninger av sykehus på Brakerøya. Skisse av NVVS

Tegninger av sykehus på Brakerøya. Skisse av NAVS

Foto: Skisse av NVVS

Det forslaget får Martin Kolberg i Arbeiderpartiet til å se rødt.

– Dette er totalt uakseptabelt. Jeg kommer til å ta initiativ til et samlet møte med buskerudbenken og statsråden. Der må vi få vite om denne nedskaleringen av sykehuset er statsrådens vilje. Det er bare statsråden som har mulighet til å stoppe dette, sier Kolberg.

Arbeiderpartipolitikeren får støtte fra den blå siden av buskerudbenken.

– Det er svært uheldig at det spesialavdelinger fjernes fra Drammen sykehus. Avdelingen har flest pasienter fra Buskerud og det er mange eldre som bruker avdelingen. Flytting vil gi lengre og ikke minst mer kronglete reisevei. Dessuten er dekningen av øyespesialister dårlig i Buskerud, men det finnes allerede mange spesialister i Bærum og Oslo, sier Kristin Ørmen Johnsen.

Støtter sykehuset på Brakerøya - NRK Buskerud - Lokale nyheter, TV og radio

– Vil ikke spare noe

De som skal jobbe på det nye sykehuset er også bekymret over forslaget. Spesielt flytting av øyeavdelingen, som har 35.000 konsultasjoner hvert år – 120 pasienter fra Buskerud hver dag, mener de ansatte er svært uheldig.

– En ting er reisevei og trafikkaoset som allerede er på E18. Det faglige miljøet på sykehuset er avhengig av hverandre. Utredning av sykdommer som har med hodet å gjøre blir inkomplett hvis en øyespesialist ikke er der. En slik tilstedefunksjon må en uansett ha. Da betyr det at en må ha dobbelt opp av utstyr og det vil kreve store investeringer å opprette en slik avdeling i Bærum. Øyelegene tror ikke at en kan spare noe som helst på å flytte avdelingen fra Drammen til Bærum, sier foretakstillitsvalgt Tom Henri Hansen.