Hopp til innhold

Akershus: Rødt på Romerike, blått i vest og sør

I mange Akershus-kommuner må det forhandlinger til for å avklare hvem som får ordføreren. Den store bildet er likevel at Ap beholder grepet om Romerike, mens Høyre har taket på vest-fylket.

Asker rådhus

I Asker fikk Høyre 47,7 prosent av stemmene, men mister sitt rene flertall. Partiet får 23 representanter i kommunestyret, to færre enn i forrige periode.

Foto: Vibeke Ravndal / NRK

Valglogo

Den mest suverene av gårsdagens valgvinnere er Arbeiderpartiets ordfører Øivind Sand i Rælingen, som stakk av med nesten 60 prosent av stemmene.

– Det må vi være veldig takknemlige og ydmyke for, sier Øivind Sand, som ikke har noen opplagt forklaring på det gode resultatet:

– Vi har prøvd å samle det tverrpolitiske miljøet om de store sakene, og så har vi levert på det vi har lovet.

Med 21 av 35 representanter i kommunestyret i Rælingen har Arbeiderpartiet bukta og begge endene.

Ap dominerer Romerike

Etter at de fleste stemmene var talt opp i går, kunne NRK Østlandssendingens valgekspert Svein Tore Marthinsen fastslå at Romerike beholder den røde fargen:

Svein Tore Marthinsen

Det blir mange spennende forhandlinger i kommunene på Romerike etter valget, sier valgekspert Svein Tore Marthinsen.

– Arbeiderpartiet har et godt grep om Romerike, de har hatt 11 av 14 ordførere der. Det ser ut som om de kommer til å beholde de aller fleste, men det blir ganske spennende ettervalgsforhandlinger, og sannsynligvis må de utvide maktgrunnlaget sitt i noen kommuner.

Ellers på Romerike ser Frp ut til å beholde makten i Ullensaker, og Venstres Runar Bålsrud har fortsatt et godt grep om Hurdal.

Sørum har vært en Ap-kommune, hvor det nå ligger an til spennende forhandlinger, fastslår Høyres ordførerkandidat Marianne Grimstad Hansen:

– Situasjonen er ganske uoversiktelig, det er spennende i Sørum.

Blant annet har Kristelig Folkeparti, som i denne perioden brøt med Ap, Sp og SV, styrket seg, og kan sitte med nøkkel til makt. Miljøpartiet De Grønne har også kommet inn i kommunestyret i Sørum med en representant.

Blått i Follo og vestregionen

I Follo beholder Høyre et solid fotfeste i Oppegård, men vakler i Ski. Skal Høyre beholde makten må de fri til nye partier, sier Høyre-ordfører Anne Kristine Linnestad:

Anne Kristine Linnestad

Ordfører i Ski, Anne Kristine Linnestad (H) sikter mot et bredt borgerlig samarbeid i kommunestyret.

Foto: Ski Høyre

– Vi har hele tiden sagt at vi ønsker et bredt borgerlig samarbeid, her har vi har både Venstre og Senterpartiet. Så er det selvsagt mulig å ha et valgteknisk samarbeid med Arbeiderpartiet, hvis de skulle være interessert i det. Men det er lite sannsynlig, føyer hun til.

I Vestby går Høyre kraftig tilbake, med en nedgang på nesten 17 prosentpoeng. I Frogn kan derimot partiet notere seg en viss fremgang, påpeker Svein Tore Marthinsen:

– Frogn ser ut til å gå i Høyres retning. I Ski er det på vippen, der kommer også Miljøpartiet De Grønne til å spille en avgjørende rolle, der kan det bli et mulig skifte.

To kommuner hvor det ikke blir snakk om politisk skifte er Asker og Bærum, selv om Høyre mister sitt rene flertall der.

– Høyre har ikke lenger rent flertall, men partiet scorer fortsatt bra i Bærum. De må orientere seg mot andre partier, sier Svein Tore Marthinsen.

I Asker fikk Høyre 47,7 prosent oppslutning og 23 representanter i kommunestyret.