Hopp til innhold
Akershus universitetssykehus
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Akershus universitetssykehus (Ahus)

Oppsummert

Akershus universitetssykehus ligger på Lørenskog og har ansvar for cirka 600.000 innbyggere på Romerike, i Follo og Kongsvingerregionen, samt de tre nordligste bydelene i Oslo; Alna, Grorud og Stovner. Sykehuset har cirka 12.000 ansatte.

  • Frykter flere aborter på grunn av kjønn

    Hvis grensen for selvbestemt abort flyttes fra uke 12 til uke 18, kan flere velge å ta abort på grunn av barnets kjønn, frykter Akershus universitetssykehus (Ahus).

    Det kommer fram i sykehusets høringssvar for den nye abortloven, skriver P4.

    I desember i fjor la abortutvalget fram forslag til en ny abortlov. Et flertall i utvalget ønsker å utvide grensen for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18. Fra svangerskapsuke 12 er det ofte mulig å fastsette barnets kjønn med ultralyd.

    – Det vi har sett tidligere er at noen faktisk har søkt abort i nemnd med bakgrunn kun i barnets kjønn. Så når denne abortgrensa antakeligvis flyttes, så er vi jo redde for at flere kan ta en slik avgjørelse, sier leder Hilde Øien ved kvinneklinikken på Ahus.

    (NTB)

  • Mange leger er usikre på fremtiden i yrket

    Mange sykehusleger er usikre på om de vil fortsette i yrket.

    Det viser Legeforeningens medlemsundersøkelse, som VG omtaler.

    Av de nesten 10.000 legene som har deltatt i undersøkelsen, svarer 46 prosent at de ikke ønsker eller ikke vet om de ønsker å bli værende i jobben ved sykehuset/virksomheten om to år.

    Sykehusene i mindre sentrale strøk har lenge hatt rekrutteringsutfordringer, men det er en ny situasjon for Ahus i Lørenskog, som er lokalsykehus og områdesykehus for over 600.000 mennesker. Innbyggerne i Follo, Romerike, Kongsvingerregionen og de tre nordligste bydelene i Oslo; Alna, Grorud og Stovner, har Ahus som sitt sykehus. Der jobber det 12.000 mennesker.

    – Dette er svært alvorlige tall, sier Ane Berg Lode. Hun er leder for Yngre legers forening på Ahus eller Akershus Universitetssykehus, et av landets største akuttsykehus. Hun sier at hun og hennes kolleger får en stadig mer hektisk arbeidssituasjon.

    – Undersøkelsen viser at legene har liten tro på fremtiden til den offentlige helsetjenesten, sier overlege Jørgen Dahlberg, som leder Overlegeforeningen på Ahus.

    Sykehusets ledelse ønsker ikke å kommentere undersøkelsen, siden den er landsomfattende.

    Legeforeningen mener det trengs en snuoperasjon i den offentlige helsetjenesten.

    – Utdatert og svak infrastruktur, et vedvarende høyt arbeidspress, og et ensidig økonomifokus som overskygger for den faglige kvaliteten på pasientbehandlingen. Denne utviklingen må snus for det er mennesker vi behandler, sier legepresident Anne Karin Rime.

  • Brev sendt ut til sykepleiere på Ahus – får ikke kalle seg spesialsykepleier

    Rundt 300 av sykepleierne ved sykehuset har fått et brev om at de ikke lenger får kalle seg spesialsykepleier. Det skriver nettstedet sykepleien.

    – Kort fortalt har Ahus bestemt at mange av våre medlemmer degraderes fra tittel som spesialsykepleier til sykepleier, sier foretakstillitsvalgt for sykepleierne, Berit Langset.

    Hun er kritisk til ledelsen ved sykehuset, og sier at sykepleiernes stillingstittel må endres på grunn av sykehusets lønnspolitikk.

    HR-direktør ved Ahus Jan Inge Pettersen sier at endringene er kun tekniske. Han beroliger sykepleierne med at titlene i det daglige vil være som før.

    Akershus universitetssykehus
    Foto: Simon Skjelvik Brandseth
  • 5500 flere korridorpasienter

    Ahus hadde over 8000 korridorpasienter i fjor.

    Det er over 200 prosent flere enn for fire år siden, før koronaen. I rene tall over 5500 flere.

    En viktig årsak er at flere pasienter som sykehuset mener kan skrives ut, blir liggende på sykehuset fordi kommunen ikke kan ta dem imot, ifølge Ahus-direktør Øystein Mæland.

    – De blir altså liggende hos oss i flere dager enn de behøver, og bidrar på den måten til at det blir en overopphopning av pasienter, sier han

    I vinter har de hatt dobbelt så mange utskrivingsklare pasienter liggende som tidligere år - i snitt 40 pasienter daglig.

    Noe av årsaken er at kommunene selv er mer pressa, tror Mæland. Han er bekymra for utviklinga:

    – Bildet sett fra vår side er jo at dette går for sakte, og at alt for mange pasienter blir liggende for lenge på sykehuset i påvente av en plass i kommunen.

    Korridorpasient på Ahus. Illustrajsonsbilde
    Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • Protesterer mot stengning av Ahus-avdeling

    Fem ordførere ber Ahus om å utsette stengingen av revmatikerbassenget ved sykehuset i Kongsvinger.

    Ahus gjorde like før jul et vedtak om å stenge terapibassenget, melder Glåmdalen.

    De fem ordførerne er fra Kongsvinger, Grue, Eidskog, Sør-Odal og Nord-Odal.

    Vedtaket har også ført til reaksjoner fra revmatikerforbundet.