Hopp til innhold

Vurderer forbud mot niqab og burka

Akershus Arbeiderparti kan i helgen gå inn for et forbud mot heldekkende hodeplagg i skoler og på arbeidsplasser.

Muslimske kvinner

Arbeiderpartiet i Bærum ønsker at det skal bli forbudt å kle seg i niqab.

Foto: FRED ERNST, Fred Ernst / AP

I et forslag som skal opp på årsmøtet, bes regjeringen om å arbeide for et forbud mot niqab og burka i utdanningsinstitusjoner og i arbeidslivet.

Kjell Maartmann-Moe fra Bærum Arbeiderparti mener tildekking bryter med et viktig prinsipp.

– Det er fordi vi ønsker å se hvem vi snakker med. Det er et viktig prinsipielt spørsmål, slik at hverken elever eller de som jobber skal kunne dekke seg til.

Forslaget om å forby niqab og burka på skoler og arbeidsplasser kommer fra et enstemmig Arbeiderparti-lag i Bærum, hvor Kjell Maartmann-Moe er leder.

AUF støtter ikke forslaget

På vei mot helgens årsmøte i fylkespartiet har forslaget fått støtte av en nesten enstemmig redaksjonskomité. Men AUF nekter å være med på et slikt forbud mot heldekkende hodeplagg.

– Jeg blir ganske oppgitt over dette forslaget. Jeg synes det er ganske unødvendig, integrering handler om større spørsmål enn dette. Det er gjennom arbeid, velferd, språkopplæring og utdanning at man får til integrering, ikke ved å blande seg oppi hva folk har på seg. Dessuten er det ytterst få mennesker som går med niqab i Norge i dag, sier fylkesleder i Akershus Elin L'Estrange.

Kjell Maartmann-Moe

Kjell Maartmann-Moe.

Foto: Lars Einar Sørli

Akkurat det siste poenget må Maartmann-Moe si seg enig i:

– Men vi vil forebygge at det skal bli et problem. Vi vil støtte de som blir presset hjemmefra til å bære ting som skjuler ansiktet deres i situasjoner det er naturlig å vise ansikt.

– Hvis man har så strenge foreldre eller en så streng ektemann at man må gå med heldekkende klær i offentligheten, så vil man bli nektet å være i offentligheten om det kommer forbud mot å bære disse klesplaggene. Jeg tror det vil ha motsatt effekt, sier L'Estrange.

Tidligere avvist av integreringsutvalget

Et forbud mot heldekkende hodeplagg ble så sent som i fjor vurdert og avvist av Arbeiderpartiet integreringsutvalg, ledet av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Nå på årsmøtet i Akershus vil det brennbare spørsmålet blusse opp igjen.

– Vi tror at dette forslaget vil støtte kvinnene, ikke ødelegge for dem. Vi vil få langt flere ut av hjemmet med dette forslaget enn ved ikke å ta det opp, sier Maartmann-Moe.

– Jeg synes ikke det bra at folk går med burka eller niqab. Jeg synes det er forferdelige kvinnefiendtlige plagg, og jeg er imot prinsippet som ligger bak. Men jeg mener ikke at det er min rett å si at hvis jeg ikke liker de klærne du går med, så får du ikke delta i arbeidslivet, sier L'Estrange.