Hopp til innhold

Aker legges ned som lokalsykehus

Aker blir lagt ned som lokalsykehus for Groruddalen. Oslo-politikerne gir opp kampen om å få groruddalspasientene tilbake fra Ahus.

Aker sykehus
Foto: NRK

De vil i stedet jobbe for flest mulig andre helsetjenester på Aker.

En omkamp om opptaksområdene er fånyttes, sier SVs gruppeleder i bystyret, Knut Even Lindsjørn.

– Det er nok skapt en forventning om at Stortinget ville endre premissen om opptaksområder og forholdet mellom Aker og Ahus. Men signalene vi får fra Stortinget nå er krystallklare. Det er ikke et parti som vil endre opptaksområdene, derfor kan det virker som om ballen er lagt død.

Dersom den ballen er lagt død hva handler da saken i realiteten om?

– Jeg tror det er viktig at Oslo kommune bruker muligheten til å legge premissene for fremtidens Aker. Nå har vi mulighet til å sette fokus på hva vi skal fylle Aker med av innhold i fremtiden, sier Lindsjørn.

Andre helstetjenester

Rus og psykiatri, storbylegevakt og tilbud innenfor den store samhandlingsreformen mellom stat og kommune er tjenester Knut Even Lindsjørn ser for seg på Aker i framtida.

Dette er helt i tråd med signalene fra styreleder Steinar Marthinsen i Oslo Universitetssykehus på Aker-høringen tirsdag.

LES: Fortsatt helse på Aker

Østlandssendingen har snakket med alle partier på rådhuset etter høringen, og bare Rødt tror fortsatt at en tilbakeføring av groruddalspasientene fra Ahus til Aker er mulig å få til.

Høyres Carl Christian Blich mener kampen lenge har vært tapt.

– Fra Høyres side har vi sett at vedtaket om hvor stort Ahus skulle bli ble gjort for veldig mange år siden. Mye av kampen var tapt allerede da. Når helseministeren nå gir så klare signaler, må vi være konstruktive og se på hva vi alternativt kan gjøre for å få et godt tilbud til Oslos befolkning, sier Blich.

Styreleder Steiner Marthinsens budskap om at det vil bli et helsetjenestetilbud på Sinsen også etter at Aker er lagt ned som lokalsykehus for Groruddalen og Follo endrer situasjonen, mener Blich.

– Det skaper en mulighet til å bygge opp miljøer og videreføre miljøer innen foreksempel rus og psykiatri. Rus og psykiatri har hengt i luften og blitt kraftig forsinket på grunn av denne manglende avklaringen. Jeg setter pris på at den nå har kommet.

Falske forhåpninger

SVs Knut Even Lindsjørn mener at de som har stått øverst på barrikadene for Aker har gitt groruddølene falske forhåpninger om hva som er mulig å oppnå.

LES: – Godtar nedleggelse av Aker

Kritikken rammer i første rekke Oslo Arbeiderpartis leder Jan Bøhler og Frps helsebyråd Sylvi Listhaug.

– De har skapt urealistiske forhåpninger om hva som er mulig å få til. Stortinget har hvert eneste år stadfestet premissen om hva som skulle skje når Ahus sto ferdig, og det er ingen på Stortinget nå som signaliserer at de vil endre på den premissen, avslutter Lindsjørn.