Hopp til innhold

Air Baltic-kaptein dømt til 10 måneders fengsel

En lørdagsmorgen i august blåste fire ansatte fra Air Baltic rødt da de ble stoppet i en politikontroll på Gardermoen. Mandag ble kapteinen dømt til 10 måneders ubetinget fengsel.

Air Baltic-fly (redigert)

Lørdag morgen 8. august ble kapteinen, styrmannen og to kabinansatte i det latviske flyselskapet Air Baltic tatt med promille på Oslo lufthavn før de skulle fly norske charterturister til ferieøya Kreta i Hellas.

Foto: Air Baltic

For drøye seks uker siden ble den latviske kapteinen, andrepiloten og to kabinansatte ble pågrepet da de møtte opp på Gardermoen for å fly norske charterturister til Kreta. Ansatte på hotellet der de overnattet hadde tipset politiet om at de hadde drukket.

Kapteinen hadde en promille på 0,54 og mandag ettermiddag falt dommen mot han i Øvre Romerike tingrett.

Flykapteinen nekter delvis skyld

Kapteinen var tiltalt for brudd på luftfartsloven fordi han var beruset mens han forsøkte å gjøre tjeneste på et luftfartstøy. Han var også tiltalt for å ha drukket alkohol mindre enn åtte timer før tjeneste og for ikke å ha oppfylt sitt ansvar som kaptein. Det vil si at han skulle ha passet på at besetningen var skikket til å fly og ikke stilte beruset på jobb.

Kapteinen har erkjent straffskyld for det første tiltalepunktet. Mandag ble han imidlertid funnet skyldig på alle punktene.

– Jeg mener straffeutmålingen er for streng. Vi må nå gå gjennom dommen, før vi kan ta stilling til ankespørsmålet, sier kapteinens forsvarer Nora Hallén til NRK.

Andrepiloten, som hadde 1,35 i promille, ble dømt til seks måneders fengsel. Han har anket straffeutmålingen.To kabinansatte er også dømt i saken, til henholdsvis 45 og 60 dagers fengsel.

Aktor ba om ett års fengsel

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen, mener det ikke er noen tvil om at flygeren hadde til
hensikt å gjennomføre turen fra Gardermoen til Kreta da han ble pågrepet tidlig om morgenen lørdag 8. august, og hun la ned påstand om ett års fengsel.

Forsvareren på sin side mente tre til fire måneders fengsel ville være en riktig straffereaksjon.

Saken oppdateres