Advokat siktet for Hvalstad-skudd

En advokat er pågrepet og siktet for skuddene mot Hvalstad asylmottak i Asker i juli.

Kulehull på Hvalstad asylmottak i Asker
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Politiet har mandag kveld pågrepet en 50 år gammel mann for skuddene mot Hvalstad asylmottak, der en 16 år gammel somalisk gutt ble truffet gjennom veggen på mottaket.

Siktet for forsøk på drap

- Vi kan bekrefte at vi i ettermiddag har pågrepet en 50 år gammel mann fra Asker med lokalkunnskaper om det aktuelle området på Hvalstad, og han er nå transportert til Asker og Bærum politidistrikt, sier kriminalsjef Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt til NRK.

Det skal ifølge Aas legges opp til avhør i løpet av kvelden.

- Mannen blir siktet for forsøk på drap.

Knytter våpen direkte til personen

- Saken fikk et nytt vendepunkt før og etter helgen, og vi har nå gjort nye tekniske funn så sent som i dag.

Aas forteller at politiet ved hjelp av manngard med soldater i Garden har gjort betydelige tekniske funn, og blant annet funnet våpen som de knytter direkte til skytingen og som de også knytter direkte til den personen de har pågrepet.

- Vi har funnet våpenet som vi mener er benyttet. Dette er en rifle. Vi sier rifle fordi vi ønsker og avmystifisere dette rundt AG-3-gevær. Når det gjelder våpentype, ammunisjonstype og kaliber avventer vi sikker analyse fra Kripos, forteller Aas.

16-åring skutt på Hvalstad

Politiet var på plass på Hvalstad asylmottak fredag 18. juli etter at en 16 år gammel somalisk gutt ble skutt gjennom veggen på mottaket.

Foto: Erik Engen / NRK

- Rasistisk motiv

- Vi er nå over i en ny etterforskningsfase og det blir ikke riktig å spekulere utover det vi hele tiden har sagt, nemlig at vi legger til grunn at et eller annet rasistisk motiv nok foreligger. En eller annen form for antiholdning, forteller Aas.

Les også:

Sjekker alibiet til kjente rasister

Truet mann på livet

VG Nett skriver at mannen satt på glattcelle etter å ha knivtruet en mann på livet under et MC-treff i Ski natt til søndag. Han ble hentet på politihuset og pågrepet mandag kveld.

- Lenge under oppsikt

En 50 år gammel mann har lenge vært etterlyst etter å ha blitt observert i området fredag 18. juli da skuddene fant sted.

Aas sier til VG Nett at mannen lenge har vært under oppsikt, blant annet fordi det var ting som tydet på at det var han som haiket fra stedet.

- Vi har etterforsket denne saken med høy prioritet fra den dagen det skjedde, sier han.

Les:

Etterlyser mann etter asyl-skudd

Se video:

Etterlyser mann i 50-årene etter skytingen på Hvalstad

16-åringen ble truffet i mageregionen av en grovkalibret kule gjennom veggen på mottaket, og gutten ble først betegnet som livstruende skadd. Legene kunne imidlertid til slutt konkludere med at han var utenfor livsfare.

Les også:

16-årig somalier utenfor livsfare

Advokat i straffesaker

Mannen som er pågrepet praktiserer, ifølge VG Nett, som advokat blant annet i straffesaker.