Ber småbåtfolket være på vakt

Småbåtførere i Drammensfjorden må være ekstra på vakt. Mye tømmer og andre farlige gjenstander følger med flomvannet.

Tømmerstokk kommer flytende i Drammenselva

Stor fart på elva, og mange løsegjenstander i vannet, kan skape problemer for småbåtførere.

Foto: Anders Nielsen / NRK

– Det vi ser at det er store vannmengder som kommer nedover Drammenselva. Det er stor hastighet, og det fører med seg mye rart. Vi ser trær, vi ser tømmerstokker, vi ser diverse gjenstander, og det er det vi merker her ved utløpet av elva, sier assisterende havnedirektør Ivar Vannebo ved Drammen Havn.

– Og det er ikke noe særlig for småbåtfolket?

– Nei, nå tror jeg det er viktig at de er obs på at det finnes mye av dette i elva og ute i Drammensfjorden, så de bør vise aktsomhet, for det er mye løse gjenstander som driver rundt, forklarer Vannebo.

Skal ut på fjorden

På Drammen Motorbåtforenings havn på Tangen, gjør Arnt Larsen Yttergård båten sin klar for helgetur. For han regner med at han skal ut i fjorden en tur.

Drammen Motorbåtforenings havn

Det er ventet at mange kommer til å bruke småbåter på Drammensfjorden i løpet av helga.

Foto: Anders Nielsen / NRK

– Det kommer litt an på været, men det ser ut som om det er meldt sol, så da blir det nok båtvær, sier Larsen Yttergård.

Følger du med på flomsituasjonen?

Ja, det gjør jeg, svarer han.

– Det advares nå mot det som følger flommen ut i havnebassenget. Er du bekymret?

– Ikke bekymret, men jeg er oppmerksom på det. Jeg har en båt man kan kjøre sakte med, og følge med. Så da går det stort sett bra, forteller Yttergård Larsen.

Les også:

Kan få hjelp av kystvakta

Assisterende havnedirektør ved Drammen Havn, Ivar Vannebo

Det er ingen fare for Drammen Havn, sier assisterende havnedirektør Ivar Vannebo.

Foto: Anders Nielsen / NRK

I 2007 ble Kystvaktfartøyet Eigun satt inn for å samle opp drivtømmer og annet mellom Horten og Drammen. De arbeidet i over en uke før det meste var oppe av vannet. Vannebo ser ikke bort fra at det samme kanskje igjen.

– Jeg var en tur ute i Sandebukta og kikka i går, og vi så også der at det er veldig mye som kommer ned fra bekker og elver, og som drar med seg mye løsgjenstander som ligger og driver i fjorden, forklarer Vannebo.

For Drammen Havns egen del er de ikke bekymret. Holmen-anlegget med biler, bedrifter og lagerhaller står to meter over elva, og er langt unna fare.

– Trafikken her vil gå som normalt. Det er ingenting som tyder på at vi vil få noe høy vannstand her nede i havnebassenget. Men det er stor fart på elva, og det får vi ta hensyn til når skipstrafikken anløper, forteller Vannebo.

– Men ingen fare for at det går over kaikanten her?

– Nei, ingenting som tyder på at vi skal ha noe høy vannstand ellers rundt Holmen og Tangen her, avslutter Vannebo.