Advarer mot torsk fra Indre Oslofjord

Aldri før har kvikksølvnivået i torsken i Indre Oslofjord vært høyere, ifølge professor. Nå advarer Mattilsynet gravide, ammende og små barn mot å spise torsk fra området.

Torsk i fiskekasse

STOR ØKNING: Mengden kvikksølv i torsk har økt kraftig de siste årene.

Foto: Scanpix

– Det er et behov for å advare enkelte grupper, som gravide og ammende kvinner og barn under fem år. De bør ikke spise torsk fisket i Oslofjorden innenfor Drøbak, sier Lise Torkildsen, seksjonssjef i Mattilsynets sjømatseksjon.

Undersøkelser viser at torsken kan inneholde nærmere 0,3 milligram kvikksølv per kilo fisk. Det har aldri vært så høyt som det er nå.

Tåler ikke mange fiskemiddager

Espen Lydersen

Espen Lydersen, professor ved institutt for natur-, helse- og miljøvernfag ved Høgskolen i Telemark.

Foto: Høgskolen i Telemark

– Økningen av kvikksølv de siste åtte årene er den største jeg har sett, sier Espen Lydersen, professor ved institutt for natur-, helse- og miljøvernfag ved Høgskolen i Telemark.

Store mengder av miljøgiften kan forårsake nevrologiske skader på foster og små barn, men med dagens nivå i torskefiletene, skal det ikke mange fiskemiddager til før man har spist maksimalt av det man bør få i seg.

– Vi har grensenivåer der vi har målt effekter av konsentrasjon av kvikksølv slik den er i dag i Indre Oslofjord. Den viser at en voksen person på 70 kilo kan spise maksimalt 140 gram i uken, og et lite barn på ti kilo kanskje 20 gram, forklarer Lydersen.

Vil få følger for fiskerne

Fredag ble Indre Oslofjord fiskerlag informert om advarselen.

– I helga vil vi ha et møte å bestemme hva vi skal gjøre. Slik informasjon vil få følger, sier Geir Solhaug.

Han understreker at det liten sjanse for at noen har kjøpt eller kommer til å få kjøpt torsk fra Indre Oslofjord på Rådhuskaia.

– Nærmere 95 prosent av båtene fisker i Ytre Oslofjord, det er mest hobbyfiskere i delen innenfor Drøbak, sier han.

Andre fiskearter er trygge

I tillegg til torsken, advarer Mattilsynet også mot å spise blåskjell fra Oslos indre havneområde på grunn av forhøyede verdier av polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH).

Men resten av fiskene og skalldyrene i fjorden er trygt.

– Fisken i Indre Oslofjord er veldig bra. Torsken er lokal og holder seg i området, men de andre fiskeartene sprer seg i fjorden og er trygge å spise, sier Torkildsen.

– Tar dette svært alvorlig

Allerede i april sa Miljødirektoratet at de var bekymret over at mengden kvikksølv i fisk øker. Flere spekulerer i om økningen i Indre Oslofjord har sammenheng med oppryddingen av forurenset sjøbunn i Oslo havn fra 2006, men det avviser de.

Lydersen synes det er rart at det ikke er varslet om det høye nivået tidligere.

– Her er det en balanse. Fisk er sunt, men det er viktig at myndighetene går ut og gir råd om nivåer så folk kan gjøre et valg. Det er bra at Mattilsynet har gått ut med dette nå, men de burde kanskje ha gjort det før, mener professoren.

Torkildsen er uenig.

– Det er veldig alvorlig når vi sier at noen ikke skal spise noe. Vi tar dette seriøst og vurderer dette grundig, sier hun.