Hopp til innhold

Disse kan gi deg dårligere utbytte av treningen

Kjører du på med C- eller E-vitaminer? Det kan ødelegge treningseffekten, viser ferske funn fra norske forskere.

C-vitaminer

FOR MANGE: Tar du for mye C-vitaminer kan de virke hemmende på utholdenheten og styrken din ved trening, viser forsking fra tre førstelektorer ved Høgskolen i Østfold.

Foto: Anette Torjusen / NRK

C-vitamin er viktig for immunforsvaret vårt, men store, konsentrerte doser C- og E-vitaminer i pilleform, er ikke like bra.

Et godt og balansert kosthold er mer enn nok.

Knut Egil Hanssen

En ny studie viser nå at det kan motvirke effekten av både utholdenhetstrening og styrke.

– Man bør ikke ta store doser hvis man driver med prestasjonsrelatert idrett, sier Ole Sveen, forsker og førstelektor ved Høgskolen i Østfold.

– Redusert treningseffekt

Forskere ved Høgskolen i Østfold og Norges idrettshøgskole har sett på hvilken effekt de to vitaminene har på prestasjonene.

Ole Sveen forteller at de har hatt treningsforsøk med 54 ganske godt trente personer og gitt dem ulike doser med C- og E-vitaminer.

Knut Egil Hanssen, Ole Sveen og Arne Skaug

FORSKERE: Knut Egil Hanssen (f.v), Ole Sveen og Arne Skaug har sett hvordan C- og E-vitaminer påvirker trening.

Foto: Anette Torjusen / NRK

De har sammenlignet prestasjonene deres med en placebo-gruppe som har fått piller som ligner på de samme vitaminene.

– Det vi ser er at de som har tatt vitaminer har en redusert treningseffekt. Vi snakker her om intramuskulære forhold. Enkelt forklart betyr det at det er mekanismer som hindrer opptak og en energiomsetning i cellen.

Sveen forteller videre at de har gitt doser på 250, 500 og 1000 mg. Størst utslag ble det på 1000 mg C-vitaminer, mens det ble størst utslag på 240 mg E-vitamin.

– Hva forteller det deg?

– Det dreier seg om små marginer, men man bør ikke ta C- og E-vitaminer i store doser hvis man vil prestere.

En vanlig tablett med C-vitamin innholder vanligvis 200 mg. Helsemyndighetene anbefaler friske personer, med normal fysisk aktivitet, en daglig dose på 75 mg med C-vitamin.

Førsteforfatter av arbeidene, Gøran Paulsen, forteller at de har gitt en dose på 1000 mg C-vitamin sammen med vitamin E. Det er derfor vanskelig å vite nøyaktig hva som har gitt utslag.

– Vi vet ikke om det er C-vitamin, E-vitamin eller en kombinasjon som ga utslag, sier Paulsen.

Internasjonal oppmerksomhet

Knut Egil Hanssen, forsker og førstelektor ved skolen, utdyper at vitaminer i store doser skaper ubalanse i cellene våre.

Jogging

UTHOLDENHET: Både utholdenhet og styrke ble påvirket av store inntak med vitaminer.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Når doseringen av vitaminer kommer over en viss terskel, hindres de såkalte signalveiene mellom cellene. Det betyr at beskjedene mellom cellene blokkeres ved høye doser, og da forsvinner også effekten av treningen. Jo høyere doser, jo mer faller treningseffekten, forklarer han.

Han mener det er viktig at folk holder seg til et balansert kosthold.

– Hvis kostholdet er godt og balansert, så er det mer enn nok. Vi anbefaler ikke bruk av store doser vitaminer, sier han.

Tredje forskeren, Arne Skaug, forteller at de har fått stor oppmerksomhet i internasjonale fagtidsskrifter. Innen deres felt ble de kåret til årets forskere i fjor, fordi resultatene deres ble mest lest, delt og lastet ned av utenlandske fagmiljøer.

– Vi har også hatt besøk av flere internasjonale forskere som er interessert i feltet vårt. Kosttilskudd er en stor industri, og ikke alle er like fornøyde med resulatetene våre, avslutter han.