Hopp til innhold

Advarer mot skogbrann i utmarka

Så langt i år er det registrert 380 branner i inn- og utmark i fylkene rundt Oslofjorden. Lørdagens skogbrann i Nedre Eiker får brannvesenet til å advare mot å gjøre opp bål ute i naturen.

Skogbrann i Nedre Eiker

Skogbrannhelikopter måtte hjelpe til etter at slukkemannskaper i den bratte åssiden sleit med å få vann. Hundrevis av kvadratmeter med skog og lyng har brent i det populære turområdet "Knabben".

Foto: Ole Christian Nordby / Eikerfoto

Skogbrannhelikoptret fløy skytteltrafikk over det populære turområdet "Knabben" i Nedre Eiker lørdag. Flere tusen liter vann ble sluppet over området i et forsøk på å få bukt med flammene som herjet.

Etter om lag 12 timer fikk brannvesenet og sivilforsvaret slokt brannen.

Trond Bekken
Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det tærer på kreftene, og du skal være fysisk godt skikket for en sånn type jobb, sier Trond Bekken. Han er avdelingssjef for beredskap i Drammensregionens brannvesen.

Bekken ledet helgas innsats, og han konkluderte tidlig med at brannen trolig skyldtes uvettig bålfyring. Det opplever brannvesenet altfor ofte.

– Det gjør vi. Branner som denne beviser hvor viktig det er å være aktsom og forsiktig når det gjelder åpen varme i utmark, sier han.

Flest branner i oslofjordfylkene

Så langt i år har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap registrert til sammen 270 branner i Akershus, Buskerud og Østfold. Regner en med Oslo og Vestfold står oslofjordfylkene for en tredjedel av alle gress og skogbranner i Norge.

– Når det først skjer så er det veldig krevende arbeidsmessig å få bukt med sånne storbranner.

– Når man brenner bål, hvor lenge utgjør det en potensiell brannfare?

– Det kan være i mange timer i etterkant. Det kan være glør som ligger igjen, så kommer det vind og solvarme som gjør at det blir brann, sier Bekken.

– Å tenne på ild i skogen utgjør stor fare

Tidligere var det totalt forbud mot bålbrenning mellom 15. april og 15. september.

Lovverket ble endret fra januar 2016. Nå er det lov med bålfyring, så lenge det åpenbart ikke kan medføre brann.

– Uavhengig av hva loven sier så er det opp til hver enkelt å ta ansvar for handlingene sine. Det å tenne opp ild i skogen utgjør i disse tider en stor fare. Den minste gnist kan starte en formidabel brann. Så man skal være ytterst forsiktig med å fyre opp bål i skogen nå, advarer Bekken.