Politiet advarer mot overnattingssteder for fattige utlendinger

I en hemmeligstemplet rapport skriver politiet at de frivillige organisasjonene ikke klarer å holde ro og orden på overnattingsstedene sine. – Ufint, mener Kirkens bymisjon.

Tigger

«Oslopolitiet fører ikke statistikk over kriminalitet begått av tiggere etter etnisitet, men det er liten tvil om at det fører mye kriminalitet med seg». Det skriver visepolitimester Roger Andresen i en rapport om tigging på offentlig sted.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Vi mener dette tilbudet har løst flere problemer enn det har skapt. Så jeg er svært overrasket og stiller meg veldig kritisk til dette brevet fra visepolitimesteren.

Det sier generalsekretæren i Kirkens bymisjon Sturla Stålsett, som mener kritikken er feilaktig.

Mottar klager fra utrygge naboer

Oslos visepolitimester Roger Andresen har skrevet den hemmeligstemplete rapporten om tigging på offentlig sted.

Der kommer det frem at politiet blir tilkalt for å opprettholde ro og orden ved overnattingssteder drevet av de frivillige organisasjonene, selv om det er ansatt sikkerhetsvakter som skal gjøre det samme.

«I tillegg er overnattingssteder lagt til allerede belastede områder i byen, og beboerne i disse områdene klager til oss og kommunen over forverrede forhold og utrygghet. Også bydelsdirektører har meddelt oss at de er oppgitt og bekymret.»

Oslopolitiets rapport om tigging på offentlig sted

Kritiserer politiets formuleringer

Sturla Stålsett, Kirkens bymisjon

Sturla Stålsett.

Foto: Tormod Strand / NRK

Roger Andresen

Roger Andresen.

Foto: NRK

Ifølge rapporten har tiggerne skapt få ordensmessige utfordringer for Oslo-politiet i løpet av sommeren i år.

Men politiets innsats mot ulovlig overnatting i sentrum har gjort at bostedsløse tiggere har flyttet seg til kjøpesentre og knutepunkter i utkanten av Oslo.

Omreisende har også begynt å oppsøke private boliger for å tigge, og er da ofte døvstumme.

Ifølge rapporten lager de «mat som ikke vanligvis benyttes i Norge», og de gjemmer stjålne mobiltelefoner «sammen med avføring».

Sturla Stålsett er opprørt over hvordan politiet på denne måten omtaler fattige mennesker.

– Mest av alt er jeg kritisk mot tonen og eksempelbruken i dette brevet. Det er en språkbruk som er egnet til ytterligere å gjøre situasjonen vanskeligere for en svak gruppe, sier Stålsett.

Politiet vil bruke penger på annen kriminalitet

Oslo-politiet mener det er feil å bruke store ressurser på tigger-problemet i hovedstaden.

I rapporten kommer det frem at de heller vil bruke ressursene på andre former for kriminalitetsbekjempelse, enn å fotfølge personer som i utgangspunktet driver en lovlig virksomhet som tigging.

Problemene er ikke er løst, ifølge den hemmeligstemplete rapporten, trass i at politiet bruker store ressurser på tilreisende bostedsløse tiggere.

Vil ikke kommentere saken

Visepolitimester Roger Andresen har ikke villet kommentere tigger-rapporten overfor NRK. Han har heller ikke villet kommentere reaksjonen fra Kirkens bymisjon.

Også Bymisjonen har selv forsøkt å få kontakt med visepolitimesteren, men uten å lykkes, sier Stålsett.

– Det som uroer meg med dette brevet er at det beskriver en situasjon i byen generelt, som vi ikke kjenner oss igjen. Det er svært dårlig dokumentert. Det er løse beskrivelser og til dels anekdoter og episoder, som vi gjerne skulle ha sett en tydeligere begrunnelse for.

– Politiet gir et feilaktig bilde

I hele sommer har Kirkens bymisjon og Røde kors drevet overnattingstilbud for fattige utlendinger sammen. Pengene til driften har de fått fra Justisdepartementet.

Kirkens bymisjon er derfor forbauset over at politiet skriver til Politidirektoratet og Justisdepartementet om saken, uten at Bymisjonen har fått uttale seg.

– Vi har huset opp mot 100 mennesker hver natt siden juni. Det er mer enn 10 000 overnattinger. Vår oppfatning er at dette har skapt en lettere situasjon i byen generelt, både for de som trenger et sted å sove og for byens befolkning for øvrig, sier Stålsett.

– Føler du at politiet går bak ryggen din?

– Jeg er overrasket over at dette brevet synes å gi et annet og et feilaktig bilde av situasjonen i byen og av vårt tiltak. Vi har en god dialog med politiet om dette på andre arenaer.

Politiet mener de bruker store ressurser på tiggerne, men at problemene på ingen måte er løst.