Hopp til innhold

Advarer mot giftig sopp – flere personer innlagt

Tre personer ble innlagt på intensivavdelingen på Ahus etter å ha fått i seg hvit fluesopp. Nå advarer overlege folk mot å spise sopp de ikke kjenner til.

Sopp på 1,2,3,

GIFTIG: Slik ser en hvit fluesopp ut. Den er giftig, og kan forveksles med sjampinjonger.

Foto: NRK

Totalt er åtte personer innlagt på sykehus med mistanke om alvorlig soppforgiftning. De fleste innlagte er voksne personer som har spist selvplukket sopp som et del av en måltid.

Tre av disse ligger på Ahus.

Ifølge Willy Aasebø, avdelingsleder på nyremedisinsk avdeling på Ahus, ble de tre syke etter å ha spist av samme måltid.

Nå advarer overlegen folk mot å spise sopp de er usikre på.

– Den hvite fluesoppen som det finnes mye av i Norge, ligner veldig på en delikatessesopp som finnes i Østen. Folk som kommer inn til oss, har ofte tatt feil mellom disse soppene, forteller Aasebø.

Det er ikke kjent hvor i landet de siste fem er lagt inn, skriver Aftenposten.

Giften angriper lever og nyrer

Hvit fluesopp vokser i fuktig løv- og barskog. Den vokser sør i landet og helt opp til Troms. Soppen kan forveksles med hvite sjampinjonger. Giften angriper lever og nyrer.

Symptomer på forgiftning merkes ofte først etter en til to døgn.

– Personer som får i seg hvit fluesopp kan få magesmerter og begynne å kaste opp. Forgiftningen kan føre til leversvikt. Det kan i verste fall være dødelig, sier Aasebø.

Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet har registrert 15 prosent flere forespørsler om sopp i år, sammenlignet med gjennomsnittet de siste seks årene.

Sopp

Til venstre er en kantarell som er spiselig. Til høyre er en giftslørsopp som er meget giftig.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Frykter flere tilfeller utover høsten

Hittil i år har det vært 300 henvendelser om inntak av sopp hos voksne og barn.

Giftinformasjonen forventer flere alvorlige forgiftninger utover høsten. I snitt pleier det å være rundt åtte innleggelser på sykehus med mistanke om alvorlig forgiftning i året.

Soppsakkyndig Terje Fossengen sier folk fra andre land kan ta feil av sopp når de plukker i skogen i Norge.

– Dessverre er det noen sopper her som er giftige, men ligner på sopper som i andre land er gode og spiselige, sier Fossengen.

Terje Fossengen

Soppsakkyndig Terje Fossengen på sopptur i Sandefjord. Han tror folk har gått tidligere på sopptur i år.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

«Digital soppkontroll»

Roger Andersen er leder i Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening. Han forteller at det er mye sopp i skogen i år.

– Det har vært varmt vær og mye nedbør, det har ført til at vi har fått ett godt soppår. I år er det spesielt mye hvit fluesopp, forteller Andersen.

Andersen råder folk til å bruke appen «Digital soppkontroll».

– Med appen kan du ta bilde av soppen du har funnet. En person som jobber som soppkontrollør vurderer bildene, og forteller deg om soppen er spiselig eller ikke, forteller Andersen.

Skal du sjekke hvilken sopp du har funnet ved hjelp av bøker bør du sørge for å ha oppdatert litteratur.

– Den informasjonen vi har om ulike sopptyper kan endre seg. Det er derfor viktig å ha oppdatert sopplitteratur, sier Andersen.