Hopp til innhold

Advarer mot giftampuller langs fjorden

Giftampuller fra 2. verdenskrig er funnet på to forskjellige strender på Tofte den siste tiden. Hurum brannvesen ber folk melde ifra dersom de finner slike ampuller som kan dukke opp langs hele Oslofjorden.

Ampulle med det som trolig er gift fra 2. verdenskrig

Ampulle med det som trolig er gift fra 2. verdenskrig er funnet ved Oslofjorden.

Foto: Hurum Brannvesen

Det er flere ganger tidligere funnet giftampuller på Tofte som inneholdt livsfarlig blåsyre.

I løpet av 2017 var det flere oppslag om funn av små giftbeholdere som tyskerne etterlot seg her i landet etter krigen. Blant annet ble det funnet ampuller i Mandal av to kompiser som søkte med metalldetektor.

Tønsbergs Blad skrev nylig om en familie på tur som fant en giftampull da de plukket søppel i skjærgården i Vestfold.

Og nå i april er det altså funnet slike ampuller på Tofte forteller brannsjef i Hurum Nils Georg Nordskag.

Brannsjef Nils Georg Nordskag

Brannsjef i Hurum Nils Georg Nordskag ber folk melde ifra til politiet dersom de finner lignende ampuller på stranda i tida framover.

Foto: Hurum Brannvesen

– De ble funnet av folk som nå har begynt å ta i bruk strendene her igjen etter vinteren. Og mange her i området vet at de kan dukke opp og vet hva de skal gjøre om de finner slike.

– Ikke rør ampullene

Det er viktig at man ikke rører ampullene om man finner dem på stranda eller i vannkanten, men sikrer stedet og kontakter politiet.

– Det er en klar ampulle på 6-7 cm som inneholder diverse midler som ble brukt som et måleinstrument av tyskerne under krigen for å påvise stridsgasser. Derfor går vi ut i fra at alle ampullene er giftige. Ikke alle like giftige, men en av typene kan inneholde dødelig gift, cyanid.

Brannsjefen regner det som ganske sannsynlig at det vil bli funnet flere ampuller på Hurumlandet og andre steder langs kysten i løpet av sommersesongen.

– Ja, for etter krigen har de flytt i land med jevne mellomrom selvom det er over 70 år siden de ble dumpet i havet.

Informerer via Facebook

Hurum Brannvesen delte onsdag kveld en advarsel om giftampullene på sin Facebookside.

– Ja, det er jo for at folk skal være litt oppmerksomme på dem og vite hva man skal gjøre om man kommer over dem. Og for å unngå at noen blir skadet eller får i seg stoffer som er i dem.

Ifølge Forsvarets forskningsinstitutt er alle ampullene GIFTIGE, men den farligste ampullen er merket med to grønne ringer og inneholder kaliumcyanid. Stoffet gir øyeblikkelig lammelse av åndedrett. Et inntak av 50 mg kan være DØDELIG. En ampulle inneholder ca. 80 mg.

Fargemerkingen på ampullen kan ha blitt utydelig eller helt borte etter å ha ligget i naturen i så mange år.

Ampulle med det som trolig er gift fra 2. verdenskrig

Ampulle med det som trolig er gift fra 2. verdenskrig.

Foto: Hurum Brannvesen