Hopp til innhold

Advarer mot forlatte blåskjell

Mattilsynet ber folk som fristes til å høste inn fra forlatte blåskjellanlegg om å teste dem for giftstoffer før de spiser.

Sjekker blåskjell for gift

Tester du ikke blåskjellene du samler for gift, spiser du på eget ansvar, sier Mattilsynet for Ytre Østfold.

Foto: Knut Reitan / NRK

Mattilsynet i Ytre Østfold sier fra, fordi Hvalerskjells anlegg på Hvaler nå har ligget brakk i et halvt års tid etter vinterens konkurs.

90 forlatte blåskjellanlegg

10 produksjonsanlegg har nå ligget uten tilsyn og vedlikehold.

Situasjonen på Hvaler er langt fra unik. Det ligger i dag 90 eierløse og forlatte blåskjellanlegg langs norskekysten, viser en ny oversikt fra Kystdirektoratet.

Nye regler krever at eiere av blåskjellanlegg stiller garanti for opprydding ved en konkurs eller opphør - og mange anlegg er sanert. Jens Kristian Holm, direktør for kyst og havbruksavdelingen i Kystdirektoratet, sier mange av de nitti anleggene er nye på lista.

På eget ansvar

For Hvalers del, er Mattilsynet klar i sin advarende tale.

- Privat høsting til privat konsum gjøres på eget ansvar, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

- Det foreligger ingen prøveresultater av nyere dato fra anleggene og man kan ikke si noe om innhold av hverken algegifter eller mikroorganismer i skjellene, ifølge Mattilsynet.

- Erfaringsmessig er det påvist verdier over grenseverdiene i alle lokalitetene på Hvaler gjennom årene. Det har også variert fra år til år hvilken tid på året frenseverdiene er oversteget. Det er derfor ikke grunnlag for å kunne si noe som helst om skjellene er trygge å spise.

Ryddeultimatum

Hvalers ordfører Eivind Norman Borge mener Hvalerskjells tidligere eiere har ansvaret for å rydde opp på sine forlatte anlegg, før dette blir et miljøproblem for kommunen.

Det ble imidlertid imøtegått av advokat Geir Engebret Johansen, som er bobestyrer for Hvalerskjells konkursbo.

Ingen eier, ingen har ansvar

Disse eiendelene har ikke noen verdi for et bo, som skal ivareta kreditorenes interesser i en konkurs. Dermed må disse anleggene abandoneres, som det heter, og blir per definisjon eierløse. Da kan det til slutt bli det offentlige som må ryde opp, sier johansen.

- Det er fiskeridirektoratet som har gitt konsesjon til å drive blåskjellanlegg i Hvalerskjærgåden, og det er Hvaler kommune som har godkjent plasseringen av anleggene.

- Boet har ingen mulighet til å gjøre noe. Vi har hverken forpliktelser eller midler til å gjøre noe. Det vil koste ca. en milllion kroner å fjerne Hvalerskjell's anlegg, og de pengene er ikke i boet, sier bobestyreren.

Kystverket har tidligere selv måttet fjerne eierløse blåskjellanlegg etter konkurser.

Fjernet eierløst blåskjellanlegg- Kystverket