Hopp til innhold

Hundebæsj kan skjule dødelige parasitter

Nå er det viktigere enn noen gang å plukke opp etter hunden. Flere importhunder og mer reising fører til økt smittefare fra parasitter.

Det er viktigere enn noen gang å plukke opp hundeskitt. Flere importhunder og mer reising fører til økt smittefare. Noen av parasittene er dødelige for mennesker.

MÅ KASTES: Parasitter i hundebæsjen kan smitte andre hunder, men også mennesker. Derfor er det viktig å kvitte seg med avføringen på forsvarlig måte. FOTO: Odd Skjerdal.

En av parasittene som smitter via avføring er dvergbendelorm, også kalt revepest. Den kan gi hjerne- og leverskader, og være dødelig for mennesker.

Hermod Nilsen, veterinær

Leveren kan få store skader av dvergbendelorm, forteller veterinær Hermod Nilsen.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Hvis du ser for deg en lever, den er pen og glatt, fin overflate. Den blir seende ut som en blomkål, sier veterinær Hermod Nilsen til NRK for å illustrere hvor alvorlig denne smitten kan være.

– Følg reglene

Parasittene kan komme fra importerte hunder, eller hunder som har vært med på ferie. Nylig fikk Fredrikstad Dyrehospital inn en syk hund som trolig var smittet etter kontakt med bæsj.

– Det har blitt vanlig å ta med dyrene sine ut på ferie, og det er greit hvis man følger reglene. Men reglene tar ikke høyde for all smittsom sykdom man kan få i utlandet. Det vil alltid være en viss risiko for å få med seg noe hjem, sier veterinær Ole Harald Johnsen ved Fredrikstad Dyrehospital.

Veterinær Ole Harald Johnsen

– Greit å ta med dyrene på ferie så lenge man følger reglene, sier veterinær Ole Harald Johnsen.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Han har derfor en sterk oppfordring til hundeeiere om å følge reglene dersom de importerer kjæledyret.

– Konsekvensene er så store hvis man ikke gjør det. Hvis de blir syke kan det være et problem for hunden, men det kan også være et problem for andre hunder i nærområdet og mennesker.

Kontrollerer på grensene

Mattilsynet bestemmer reglene og har ansvaret for kontroll av levende dyr som føres inn til Norge.

– Vi har aksjoner sammen med Tollvesenet på grensestasjonene og kontrollerer papirer på at hundene er behandlet mot revens dvergbendelorm innenfor det riktige tidsrommet, at de er rabiesvaksinert hvis de kommer fra andre land enn Sverige og at de har gyldig pass og er ID-merket, sier seniorinspektør Lars-Erik Rondestveit i Mattilsynet.

Hundeeier Aina Myklebust er selv nøye på å plukke med seg hundens etterlatenskaper, og mener det er kjempeviktig at andre gjør det samme.

– Både for å hindre smitte, og for at ikke dyr og mennesker skal tråkke i det så du får det inn i bilen eller på teppet. Det er jo også hyggeligere å gå en tur når det ikke ligger masse bæsj rundt omkring, sier hun.