Hopp til innhold

Advarer hundeiere mot giftige padder

Hunden Baltus fikk være igjen på hytta, da familien Kopperud reiste i selskap. Da de kom tilbake var han ikke til å kjenne igjen.

Hunder som spiser padder

SYKE: Hundene Baltus og Sarah har begge fått kjenne på symptomene til paddegift.

Foto: Privat

– Baltus var i dårlig form. Vi hadde vært i selskap, og da vi kom tilbake var han ikke seg selv, forteller matmor Susanne Heer Kopperud.

Den vanligvis så livlige og lekne amerikanske cocker spanielen, var slapp og sliten og begynte etter hvert å utvikle flere symptomer.

– Han siklet mye og var veldig slapp og kvalm. I tillegg hadde han små pupiller. Så da skjønte jeg hva det måtte være, forklarer Kopperud.

Slapp Baltus

PADDEFLAT: Den vanligvis så livlige Baltus, var ikke til å kjenne igjen etter hans møte med en padde.

Foto: Privat

Gift fra padde

Takket være tidligere erfaringer, kokluderte Kopperud med at Baltus måtte ha fått i seg gift fra en padde.

– Etter en hendelse i fjor, oppdaget jeg at han blir dårlig dersom han spiser eller slikker på padder, forteller Kopperud.

Veterinær Maria Borgersen Hære

UFARLIG: Veterinær Maria Borgersen Hære forteller at paddegift stort sett er ufarlig for hunder, men ofte kan oppleves som skremmende og ubehagelig.

Foto: Emil Johansen / NRK

Veterinær Maria Borgersen Hære ved Fredrikstad dyrehospital forteller at paddegift som regel ikke er farlig for hunder, men kan oppleves som svært ubehagelig og skremmende både for dyr og eier.

– I utgangspunktet er ikke padder i Norge veldig skadelige for hunder. Det er heller det at hundene føler et ubehag, og det kan være veldig ekkelt for eierne, opplyser veterinæren.

Hære understreker samtidig at hun har hørt om flere slike tilfeller den siste tiden.

– Jeg har hørt en del om det i det siste og lest at en del folk har hatt problemer. Men jeg tror det hele er litt overstigmatisert. Det er ikke så krise som alle tror, sier hun.

Skyll med vann

Veterinæren anbefaler hundeiere å følge ekstra med på om hundene viser interesse for padder i sommer. Dersom hunden allerede har rukket å oppnå kontakt med en padde, er det spesielt én ting hun anbefaler.

– Dersom du ser at hunden din spiser eller slikker en padde, kan du pøve å skylle munnen med vann. Da kan det hende at du klarer å avverge de verste symptomene, forklarer hun.

Avslutningsvis føyer hun til at man ikke må nøle med å kontakte nærmeste dyreklinikk, dersom ting ikke roer seg og hunden er tydelig plaget.

Kjertler på ryggen

Veterinæren får støtte av naturfaglig konsulent Kjell Sandaas, som har spesialisert seg på padder og paddegift.

Padde på gresset

GIFTIG: I kjertler på ryggen bærer paddene et hvitt sekret som kan gjøre hunder syke.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Viser hunder symptomer bør man skylle med vann. Det er også lurt å ta kontakt med nærmeste veterinær raskest mulig, sier Sandaas.

Han forteller at giften paddene skiller ut er et hvitt melkeaktig sekret, som hovedsakelig skilles ut fra kjertler på ryggen til amfibiene.

– Giften sitter og produseres i huden til paddene, og den frigis kun i selvforsvar, opplyser Sandaas videre.

Han opplyser at det er størst fare for å støte på paddene om morgenen og om kvelden, da dyrene kommer frem i skumringstimene.