Hopp til innhold

Advarer eldre i Oslo mot hjemmeranere

Politiet advarer eldre i Oslo mot falske hjelpere etter hjemmeranene i Groruddalen sist fredag. Gjerningspersonene kan ha stått bak flere overfall av eldre, tror politiet.

Hjemmeran Linderud

Politiet har gjort rundspørringer i området på Linderud, der en 90-åring brutalt ble ranet i Erich Mogensøns vei fredag.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Fredag formiddag ble en 90 år gammel mann på Linderud lagt i bakken og slått av tre ranere i sin egen leilighet, før de kom seg unna med et mindre pengebeløp.

Noen timer senere ble en 86 år gammel kvinne dyttet ned på gulvet og ranet for verdigjenstander i hjemmet sitt på Veitvet.

Politiet tror de samme ranerne står bak.

– Vi ser at det er flere saker enn disse to som har hatt samme fremgangsmåte og mange sammenfallende opplysninger. Derfor kobler vi fredagens hjemmeran opp mot tidligere hendelser, sier politioverbetjent Audun Jevnaker ved Stovner politistasjon.

Jevnaker vil ikke gå inn på hvor mange andre saker det er snakk om, men det dreier seg om lignende tilfeller både i Groruddalen og andre steder i Oslo, uten at han vil angi nærmere sted.

Tilbyr bærehjelp

Audun Jevnaker

- Eldre bør være forsiktige overfor fremmede som tilbyr seg å følge dem hjem, sier politioverbetjent Audun Jevnaker hos Stovner-politiet.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Ifølge Jevnaker har det vært flere episoder der personer har fulgt etter eldre mennesker som har vært og handlet på sitt lokale kjøpesenter, og tilbudt dem hjelp til å bære hjem varene. Noen har også utgitt seg for å være hjemmehjelpere.

Når de har kommet hjem, er de eldre blitt frastjålet verdigjenstander. Enkelte ganger uten at de eldre har merket det, andre ganger ved bruk av vold.

– Vi ønsker ikke å skape frykt, men vil henstille eldre folk til å være på vakt mot å ta i mot denne hjelpen, og være litt kritiske til tilbud man får fra ukjente mennesker på vei hjem fra handletur, sier politioverbetjent Audun Jevnaker, som understreker at hensikten er å forebygge nye ran.

Fullt trykk på etterforskning

Oslo-politiet har satt inn store ressurser i etterforskningen av hjemmeranene i Groruddalen i helgen.

– Vi har kalt inn ekstra mannskaper, og ønsker høyt tempo i etterforskningen, opplyser Jevnaker.

Stovner politistasjon, ransgruppa og kriminalvakta ved Oslo politidistrikt samarbeider om etterforskningen.

90-åringen som ble lettere skadet under hjemmeranet på Linderud har vært innlagt ved Ullevål sykehus. Han skrives trolig ut søndag, og skal avhøres igjen i løpet av dagen.

– Simpelt

Ifølge politiet skal to menn og en kvinne i 20-årene ha stått bak hjemmeranene sist fredag. De er ca 170 cm høye, mørke i huden, og snakket norsk.

Politiet er så langt ikke nærmere en pågripelse av ranerne.

– Vi avslutter nå rundspørringer i områdene der ranene skjedde. Så vil vi samle alle opplysningene og se på likhetstrekkene opp mot tidligere saker. Vi skal også gjøre flere tekniske undersøkelser, blant annet av videoovervåking, sier politioverbetjent Jevnaker.

– Det virker som om de eldre er blitt plukket ut som et enkelt bytte. Det er simpelt, og disse gjerningspersonenen viser svært liten empati i mange av sakene. Derfor jobber vi også så mye for å få en oppklaring.

Hjemmeran Veitvet

En 86 år gammel ble ranet av tre personer i leiligheten sin i Veitvetveien fredag ettermiddag. Hun er fysisk uskadd.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK