Hopp til innhold

Adecco-sykepleiere får etterbetalt over 300.000 kroner

Flere tidligere Adecco-sykepleiere får etterbetalt over 300.000 kroner i overtidslønn. – Dette har vi fortjent, sier de ansatte.

Video ffa138f3-912e-4295-80d0-7f74667b636a.jpg

Disse glade sykepleierne får tilbakebetalt flere hundretusen kroner, som de hadde krav på. I dag jublet de etter at avtalen mellom Adecco og fagforeningene kom på plass.

Samir får tilbake overtidspenger

I dag kunne Samir slippe jublen løs. Han får etterbetalt over 300.000 kroner.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK
Anders Øwre-Johnsen

Konsernsjef i Adecco Norge Anders Øwre-Johnsen sier avtalen setter et punktum for denne saken.

Foto: Adecco

I dag ble vikarbyrået Adecco enig med Norsk Sykepleierforbund og Fagforbundet om etterbetaling for ansatte ved de tidligere Adecco-sykehjemmene Ammurudlunden og Midtåsen i Oslo, samt Greverud sykehjem i Oppegård.

Adecco-sjefen må ut med i størrelsesorden 10 millioner kroner i etterbetaling til minst 120 ansatte. De ansatte jublet da avtalen ble kjent.

– Vi er kjempeglade. Dette fortjener vi, sa de ansatte til NRK da avtalen var i boks.

2.500 timer i året

Samir er en av de som for mest etterbetalt. Han sier til NRK at han i to år jobbet 2.500 timer hvert år. Dermed har Samir jobbet omtrent 1.000 overtid over to år uten å få betalt overtid.

– Det var en systematisk feil som Adecco begikk. Vi visste at vi hadde krav på overtid - ledelsen hos Adecco visste det, men det var ikke mye vi kunne gjøre med det, sier han til NRK.

Men i dag er Samir først og fremst glad. Han får etterbetalt over 300.000 kroner

– Jeg blir rik. Nå skal jeg kose meg barna og familien min, sier han med et stort smil.

84-timers uke

I februar avdekket NRK en rekke brudd på arbeidsmiljøloven ved Ammerudlunden sykehjem.

Visjonen til Ammerudlunden hørtes forlokkende ut: «Et hjem for beboere - og ikke kun en arbeidsplass for de ansatte».

Det viste seg å være langt fra sannheten. Sykehjemmet opererte med vaktlister på opptil 84 timer i uka uten overtidsbetaling. NRK fant også ut at ansatte sov i kjelleren på sykehjemmet.

Avsløringen førte til at Adecco mistet kontrakten med kommunen om drift av sykehjem. Direktøren for Adecco Helse gikk senere av og innrømmet at han visste om forholdene ved sykehjemmene.

– Kjeltringstreker lønner seg ikke

Tone som er tillitsvalgt i Fagforbundet, er godt fornøyd med avtalen som sikrer medlemmene pengene de har krav på.

– Jeg er veldig glad og stolt på vegne av medlemmene våre. Det viser seg at kjeltringstreker aldri lønner seg.

Etter hva NRK kjenner til er de ansatte sikret overtid for arbeid utover ni timer per dag, eller utover 40 timer per uke.

Konsernsjef i Adecco Norge Anders Øwre-Johnsen er glad for endelig å få satt et punktum for denne saken, men ønsker ikke å gå ut med detaljer om avtalen som ble inngått med Norsk Sykepleierforbund og Fagforbundet.

– Alle som har hatt krav på etterbetaling får det de har krav på. Jeg har hele tiden vært opptatt av få på plass en god løsning. Nå setter vi en sluttstrek, og det føles veldig godt, sier Adecco-sjefen.