Se Frank Aarebrots foredrag: 1000 års historie på 100 minutter

For to år siden brukte professor Frank Aarebrot 200 minutter på 200 års Norgeshistorie. Nå har han brukt 100 minutter på Sarpsborgs 1000-årige historie. Du kan se foredraget her.

Professor Frank Aarebrot brukte 100 minutter på å fortelle Sarpsborgs 1000-årige historie. Du kan se hele foredraget her.

Aarebrot ble kjent for foredraget i forbindelse med grunnlovsjubileet «Norgeshistorien på 200 minutter» og «Andre verdenskrig på 200 minutter». I kveld blir det et nytt foredrag med samme konsept: «Kunnskapens Borg 2016: 1000 år på 100 minutter».

Ble raskt utsolgt

Det tok ikke mange dagene fra billettene ble lagt ut til salg, til det var utsolgt hus. Fikk du ikke billett, eller vil du se foredraget på nytt, kan du se hele foredraget i videovinduet øverst i artikkelen.

Aarebrot la vekt på tre epoker i de hundre minuttene. Det er selvfølgelig grunnleggelsen og tiden etter den. Så blir det krigene med Sverige. Svenskene brant byen i 1567 og det var da danskekongen bestemte at den skulle gjenreises lenger ned i elven. Den siste epoken er merkantilismen og industrialiseringen som igjen førte til at Sarpsborg igjen fikk bystatus i 1839.

To byers jubileum?

– Det handler om tre bydannelser: Grunnleggelsen av Borg, flyttingen til Fredrikstad og da Sarpsborg igjen ble skilt ut fra Fredrikstad. Egentlig kunne både Fredrikstad og Sarpsborg feire tusenårs jubileum i år. Det er få steder i landet der byhistoriene er så intimt bundet sammen med hverandre som mellom Sarpsborg og Fredrikstad, sier Aarebrot.