Hopp til innhold

– Han kommer aldri til å slutte

Tenåringsjenter helt ned i 13-års alderen i Røyken får sjikanerende meldinger av «trusemannen» så fort han er løslatt. «Trusemannen» kontakter jenter med ønske om å kjøpe trusene deres. Nå er han anmeldt igjen av flere unge jenter.

Tale Marie Paulshus og Pernille Ski Torp- Trusemannen kombo

Tale Marie Paulshus og Pernille Ski Torp har begge blitt kontaktet av mannen i 30-årene. Nå er de begge lei.

Foto: Privat

– Det hjelper ikke å ta fra han mobil og pc, han skaffer seg jo bare nye, og fortsetter med trakasseringen, sier Tale Marie Paulshus (18).

Hun og venninnene Pernille Ski Torp (18), og Maria Haraldsen (19) har alle blitt kontaktet av mannen. På Røyken Videregående skole vet alle hvem mannen i 30-årene er.

– Veldig mange har blitt kontaktet av ham via melding eller på Facebook, der han spør om å få, kjøpe brukte tights, strømpebukser, eller bukser av dem, forteller Pernille.

– Han sendte meg en melding senest forrige lørdag, og da fortalte han at han akkurat hadde kjøpt strømpebuksen til ei som satt ved siden av ham på bussen for 300 kroner. Han spør alltid om brukte truser eller tights i meldingene, sier Maria til NRK.no.

Bor i nærområdet
Maria Haraldsen og Pernille Ski Torp

Maria Haraldsen og Pernille Ski Torp er lei av å bli trakkasert av 'Trusemannen'.

Foto: Privat

Mannen i 30-årene blir omtalt som ”trusemannen eller ”tightsmannen”, og bor i nærområdet til jentene. De opplever at han holder øye med dem uten at de er oppmerksomme.

– Plutselig kan jeg få en melding fra ham der han skriver at han liker den svarte tightsen jeg har på meg, og da har han sett meg uten at jeg har lagt merke til ham. Det er veldig ubehagelig, sier Tale Marie Paulshus (18).

Jentene har gjentatte ganger bedt mannen om å slutte å sende meldinger, uten hell.

– Han holder opp en stund, men så begynner han igjen, sier Maria.

– Jeg lekset opp for ham en gang jeg møtte ham, og sa han måtte slutte å trakassere unge jenter. Men han så bare ut i luften og det virket ikke som han hørte etter, sier Pernille.

– Er strafferettslig tilregnelig

Mannen er dømt to ganger tidligere for seksuell trakassering og sjikane mot tenåringsjenter mellom 13 og 30 år. Han ble sist dømt til åtte måneder fengsel i mars 2009, og siden han slapp ut igjen har politiet fått inn 31 nye anmeldelser på ham.

– De fleste tilfellene går på plagsom, skremmende adferd. Noen går på seksuell krenkelse av barn under 16 år, og noen er på seksuell krenkende adferd. Han erkjenner de fleste forholdene, sier politiadvokat Ann Iren Svane Mathiassen ved Søndre Buskerud politidistrikt til NRK.no.

Når mannen sitter fengslet får altså jenter være i fred, men når han slipper ut tar det ikke lang tid før politiet får inn nye anmeldelser mot ham.

– Så lenge han er strafferettslig tilregnelig, kan vi bare samle opp anmeldelsene mot ham og sende dem til statsadvokaten, sier politiadvokaten.

Politiet har tidligere beslaglagt datautstyr og mobil hos mannen, men han skaffer seg nytt utstyr. Mathiassen sier hun ikke har tatt stilling til om de vil legge ned forbud mot at han kan ha datautstyr og mobil denne gangen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trusemannen

På Facebook er det en egen gruppe som advarer mot den såkalte 'Trusemannen'

– Han trenger hjelp

Historien gjentar seg, og selv om de videregående elevene ikke oppfatter mannen som farlig, er Tale, Pernille, og Maria bekymret for de yngre jentene.

– Vi fikk jo melding fra ham første gang da vi var 13 år, og da ble vi livredde. Vi begynte å grine og trodde han fulgte etter oss overalt. Nå som vi er eldre blir vi ikke redde, men de yngre jentene vet kanskje ikke hvordan de skal takle det, og blir like redde som vi ble. Noen bør ta et ansvar snart og gjøre noe som hjelper, sier jentene.

De mener det er viktig å anmelde trakasseringen, men tror ikke at fengselstraff vil få mannen til å slutte.

Han kommer aldri til å slutte hvis han bare får fengselsstraff. Når han slipper ut begynner han jo bare på nytt, sier Tale.

Politiet har nå samlet rundt 20 anmeldelser mot mannen, som ble sendt videre til statsadvokaten torsdag denne uken.