Hopp til innhold

–Tøyen kan bli nye Grünerløkka

Utviklingen av Tøyen bydel kan føre til at de som bor der må flytte vekk og kan forsterke skillet mellom øst og vest. Det frykter forsker på gentrifisering.

Løft Tøyen

Forsker Holgersen tror ikke opprustningen av Tøyen vil hjelpe Oslo by i sin helhet.

Foto: Fredrik Buer / NRK

I slutten av mai fikk SV sitt løft av Tøyen, i bytte mot at Munchmuseet blir flytter til Bjørvika.

Partiets planer for bydelen inneholder blant annet opprusting av Tøyen senter, Tøyen T-banestasjon, i tillegg vil Tøyene-elevene får gratis kjernetid i SFO og halv pris på Tøyenbadet.

Men doktorgradstipendiat ved Universitetet i Lund, Ståle Holgersen, tror tiltakene kan føre til at de ressurssvake gruppene ikke lenger vil ha råd til å bo der å dermed vil flytte lengere øst, ifølge forskning.no

Tydeligere skille

– Jeg synes det er et bra Tøyen-prosjektet og intuisjonen er god. På grunn av beliggenheten, størrelsen på prosjektet og at kommunen selger ut kommunale boliger, så tror jeg den totale konsekvensen kan bli ganske drastisk ved en gentrifiseringsprosess, sier Holgersen.

Han er enig i at opprustningene vil virke positivt på området.

– For Tøyen vil det få positive konsekvenser, men for Oslo som helhet løser man ikke noe som helst. Da blir de fattige bare flyttet til et annet sted i byen, sier han.

– Hvem er det utviklingen i hovedsak går utover?

– Det vil primært gå utover enkeltmenneskene som må finne seg nye steder å bo, men jeg tror også det vil ramme byen generelt, sier han.

Han tror skillet mellom øst og vest vil bli forsterket.

– I dag er Oslo en by som er delt mellom øst og vest, og Tøyen ligger litt midt i og smelter skillet sammen. Hvis Tøyenprosjektet blir vellykket, som det mest sannsynlig blir, vil øst skyves lenger øst, og vest spiser seg lenger østover. Skillet vil bli tydeligere, hvis ikke man få flere omsorgsboliger på vestkanten. Det er lite realistisk, sier Holgersen.

Nye Grünerløkka

Det vil primært gå utover enkeltmenneskene som må finne seg nye steder å bo, men jeg tror også det vil ramme byen generelt.

Ståle Holgersen

Hvis flere kommunale leiligheten fjernes fra Tøyen, kan det blir dyrere å kjøpe og leie leiligheter i området.

Det mener Leder i Home eiendomsmegler, Rita Berg Hansen. Hun sier de allerede nå merker stor etterspørsel etter leilighetene på Tøyen.

Rita Berg Hansen

Rita Berg Hansen

Foto: Home Eiendomsmegler

– Spesielt etter at Tøyenparken ble vedtatt, så får vi gode henvendelser på de objektene vi har ute for salg. De som tradisjonelt ser etter steder å bo andre plasser i byen, de har nå turt å komme inn på markedet her, sier hun.

Hun utdyper at det i stor grad dreier seg om unge i etableringsfasen, i tillegg til investorer som leier ut eller forbedrer leiligheter til videre salg.

Eiendomsmegleren tror leieprisene vil fortsette på stige.

– Med den opprustningen som kommer til å være i området de neste fem årene, så det kommer til å bli mye mer attraktivt å leie her. Det kommer det til å bli større trykk på leieprisene. Jeg tror Tøyen kan bli det nye Grünerløkka, sier hun.

Flytter fattigdommen

Holgersen tror utviklingen på Tøyen går i en retning som folk og politikere ønsker.

– Dette er en vanlig prosess i større byer. For noen tiår siden bodde det kun fattige og folk fra arbeidsklassen på Södermalm i Stockholm. Nå må du betale mange millioner for små leiligheter i dette området.

– Hva kan man gjøre for å forhindre en slik utvikling?

– Jeg synes valget om å selge kommunale boliger på Tøyen, sier litt om hvilken vei kommunen ønsker å få med området. Det er ikke fattigdom i byen som er problemet, men fattigdom på Tøyen. Det vitner også om at hvis de får fattigdommen bort fra sentrumskjernen, så er det ikke et så stort problem lenger, sier han.

SV sikret en storstilt oppgradering av Tøyenområdet da de sa ja til Lambda i Bjørvika. De har blant annet forhandlet fram badeland, vitensenter, bedre skole og penger til å bedre levekårene.

Opprustning av Tøyen