Hopp til innhold

«Stygge» snusbokser får design-skryt

Regjeringens nye snusbokser skulle være gusjegrønne og logo-fri – men nå høster de skryt for sitt stilige utseende. – Jeg vurderer å snuse igjen, sier designstudent.

De nye snusboksene

SNUS-FORNUFTIG? Fra 1. juli skal alle snusbokser se ut som den til venstre. Det synes masterstudent Vilde Rolfsen er bra, siden de gamle var «ganske harry».

Foto: Anders Fehn / NRK

– Fargen de har valgt skal vel egentlig være stygg, men jeg synes den er ganske fin! De gamle boksene var jo ganske harry, så de nye virker kanskje mot sin hensikt, sier masterstudent Vilde Rolfsen (28) ved Kunsthøyskolen i Oslo.

Masterstudent i grafisk design og illustrasjon, Vilde Rolfsen.

GJENOPPTAR SNUSEN? Masterstudent Vilde Rolfsen

Foto: Privat

Fra 1. juli skal alle snus- og røykpakker som selges ha samme utseende, med tynn, hvit skrift på mørkegrønn bakgrunn. Regjeringen vil «et skritt nærmere en tobakksfri ungdomsgenerasjon», men Vilde Rolfsen tror faktisk de nye boksene kan gjøre det mer attraktivt å snuse.

Jeg sluttet fordi jeg glemte det, ikke på grunn av de nye boksene. Men nå vil jeg kanskje begynne igjen, siden boksene er så fine

Vilde Rolfsen (28), student

– Ja, faktisk. Hvis man ser på interiør- og designtrender, handler de om minimalisme og at det skal være enkelt.

– Funker ikke

Masterstudenten er ikke alene om å være positiv. Instituttleder og prorektor Rachel K.B. Troye ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo kaller det nye designet «veldig elegant og stilig».

Rachel K. B. Troye

– STILIG OG RAFFINERT: Rachel K. B. Troye ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Foto: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

– Jeg diskuterte dette nettopp med kolleger og noen masterstudenter i 20-årene. De ville heller foretrukket disse nye boksene å putte på restaurantbordet. Boksene er stilige og raffinerte, med en farge som er populær i motebildet.

Hun sammenligner med dagens røykpakker, som har vært preget med blant annet bilder av kreftofre.

– På røykpakkene har de ikke bare gjort det stygt, men de har gjort det ekkelt. Det å prøve å velge en stygg farge synes jeg ikke funker, for det er heller veldig elegant.

Men ett aspekt forsvinner med det nye designet, påpeker hun: Fremover vil man ikke lett kunne skille de ulike snusmerkene fra hverandre, og dermed er det heller ikke mulig å markere seg som en «barsking» ved å la sterke snusmerker ligge fremme.

– Nordmenn liker ikke fargen

Avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet sier at det alltid vil være ulike oppfatninger av farger og design, men står ved at designet ikke er vakkert. Han viser til internasjonale studier.

– Heller ikke nordmenn liker denne fargen, som assosieres med ord som «stygg», «skitten», «syk» og «dødelig» i en spørreundersøkelse.

Linhave viser også til at produktene etter hvert vil få helseadvarsel samt informasjon om hvordan slutte med tobakk og at dette trolig vil være i et gult felt.

– Det kan hende at dette vil endre oppfatningen til dem som liker den standardiserte designen.

Vurderer å gjenoppta snusing

Laster Twitter-innhold

Student Vilde Rolfsen mener de minimalistiske boksene passer inn i trendbildet i dag, hvor merker enten skal være nedtonet eller vises frem ironisk.

– Snuser du selv?

– Jeg sluttet fordi jeg glemte det, ikke på grunn av de nye boksene. Men nå vil jeg kanskje begynne igjen, siden boksene er så fine.

– Seriøst?

– Ja, jeg synes de var skikkelig fine!