«Smarte» kameraer sjekker deg på Svinesund

Har du ikke betalt årsavgiften? Da bør du tenke deg om to ganger før du passerer grenseovergangene til og fra Sverige.

På Svinesund og Ørje i Østfold har nå Tollvesenet utplassert nye «smarte» kameraer. Er ikke alt som det skal, går varsellampa på tollernes operasjonsrom. Det er snakk om et såkalt skiltgjenkjenningssystem. Her kan tollerne se biler som er begjært avregistrert, om de mangler EU-kontroll, om bilene er meldt stjålet eller om de mangler forsikring.

Prøveprosjekt

I første omgang blir et dusin slike kameraer montert. Blir ordningen en suksess, så kan den bli innført også på andre tolloverganger her i landet.

Vaktleder Per Kristian Grandahl viser oss hvordan systemet fungerer. Når systemet gjenkjenner et bilskilt, får han det opp på sin dataskjerm. Og da får kontrollørene raskt beskjed.

- Nå ser vi at det slår inn på en bil her. Ta den bilen inn til siden, han skylder årsavgift, sier han til tollerne ute. Og så blir bilen vinket inn til siden.

LES: Vil overvåke grensa med kameraer

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video f33704b1-6a96-4722-ac99-68e4d65fb5bf.jpg

Se TV-reportasje!

LES OGSÅ:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

"Smarte" kameraer på grensen

Kontorsjef i Tollregion Øst, Wenche Fredriksen.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

– Svært god hjelp

Kontorsjef i tollregion øst, Wenche Fredriksen, sier det nye systemet er til svært god hjelp for Tollvesenets arbeid.

– Det er et skiltgjenkjenningssystem. Vi kan se hvilke biler som eventuelt er begjært avregistrert, vi kan se at biler er stjålet, og vi kan se om det mangler forsikring eller årsavgift, sier Fredriksen til NRK.no.

Systemet gir oss også muligheten til å vurdere om det er grunnlag for en nærmere sjekk, selv om bilnummeret ikke gir utslag, sier hun.

Det er en prøveordning, og kan etterhvert bli gjeldende på alle grenseoverganger i landet. Det er for tidlig å si hvor lenge denne prøveperioden vil vare, sier hun. Ordningen skal evalueres, og det skal blant annet diskuteres om systemet kan utvides i forhold til i dag.

Avskilting på stedet

I dag er systemet koblet opp mot Vegvesenets Autosys, som har oversikt over stjålne biler, stjålne skilt, om årsavgiften er betalt og om fristen for EU-kontroll er overholdt. Det er også koblet opp mot Tollvesenets interne registre.

Har du ikke betalt årsavgiften, mangler forsikring eller har droppet EU-kontrollen, kan bilen bli avskiltet på stedet.

Wenche Fredriksen kan fortelle at stjålne skilt er et økende problem. Utenlandske kriminelle stjeler registreringsskilt i Norge og Sverige og skrur disse på bilene sine, i håp om å slippe lettere unna grensekontrollen.

Hun opplyser at de i løpet av de ukene systemet har vært i drift har hatt mellom 30 og 40 beslag, og det er snakk om både alkohol og narkotika.

Det nye systemet er ikke knyttet opp mot politiets register, forteller hun. Systemet er operativt 24 timer i døgnet

Datatilsynet sier ja

Politiet i England bruker det samme overvåkingssystemet, og Datatilsynet har gitt sin velsignelse til å bruke det her i landet.

Først ville Tollvesenet lagre dataene i én uke slik at man i etterkant kunne sjekke dem som man ikke fikk tatt med en gang på stedet, men tilsynet sa nei.

Nå skal istedet informasjonen om dem man ikke får sjekket slettes umiddelbart.