Hopp til innhold

«Silly walk» i Ørje går viralt i Frankrike

For over ett og et halvt år siden lagde NRK en reportasje om de nye «silly walk-skiltene» i Ørje. Nå går reportasjen viralt i Frankrike og er sett over én million ganger.

Silly Walk i Ørje

Ruth Ingeborg Vaaler, Marker-ordfører Kjersti Nythe Nilsen og Reidar Johannes Søby i aksjon.

Foto: Siw Mariann Strømbeck

Det kan virke som om interessen for Ørjes «silly walk-skilt» aldri tar slutt. Skiltet, som oppfordrer folk til å ta en «silly walk» over et fotgjengerfelt, er inspirert ev en Monty Python-sketsj fra 1970. I sketsjen spiller John Cleese en minister som er ansvarlig for å utvikle tullete måter å gå på.

"Silly walk" går viralt i Frankrike

Det franske magasinet Le saviez-vous? har delt reportasjen som er vist over én million ganger.

Foto: Skjermdump Facebook

Det var stor nasjonal interesse da skiltet kom opp, både fra stortingspolitikere som mente påfunnet burde blitt belønnet, og fra Vegdirektoratet som ville fjerne det hele.

Oppmerksomheten har også vært internasjonal. John Cleese har selv applaudert skiltet, og idéen har spredt seg til Canada.

Nå har også et fransk magasin snappet opp reportasjen NRK Østfold lagde for over ett og et halvt år siden, og den har blitt sett over én million ganger.

Se reportasjen her:

Et nytt skilt i Ørje oppfordrer innbyggerne til å krysse veien på en litt spesiell måte.

Har spredt seg til Ottawa

For litt over ett år siden adopterte også kanadierne idéen fra Ørje da det ble satt opp lignende skilt i hovedstaden Ottawa.

– Vi oppfordrer dem til å ha det gøy når de krysser gaten og lyse opp hverdagen, sa daglig leder for Spark Streets Business Improvement Area, Les Gagne til Ottawa Citizen i fjor.

– Hadde ikke trodd dette

Reidar Johannes Søby er én av flere bak idéen til skiltet. Han har ikke fått med seg at skiltene er oppdaget i Frankrike og hadde aldri trodd at det skulle spre seg internasjonalt.

– Det her startet som en morsom idé. Det er veldig rart at det har tatt av på denne måten, sier Søby til NRK.

Han jobber som lærervikar, er gårdbruker og utdannet kunstner. Ideen oppstod i en kreativ gruppe i Ørje som han er medlem i.

Silly Walk

Stadig mer moro i hverdagen for skiltmakerne Ruth Ingeborg Vaaler Thorvaldsen og Reidar Johannes Søby.

Foto: Siw Mariann Stømbeck / NRK

– Kommunen var kjempepositiv, og vi var ivrige etter å få opp skiltet. Det er en god dose hverdagshumor, noe jeg tror er grunnen til at det har slått an også internasjonalt, sier han.

Søby sier gruppen foreløpig ikke har noen konkrete idéer om å videreutvikle «silly walk-hysteriet».

– Men vi har laget buttons, kjøleskapsmagneter og reflekser som folk kan bruke i vintermørket, det synes mange er kult, sier han.