Hopp til innhold

Ordfører anmeldt for brudd på forurensingsloven

Ordfører i Krødsherad, Olav Skinnes har en søppelfylling bestående av blant annet gamle hvitevarer på eiendommen sin. Nå anmelder Naturvernforbundet ordføreren til politiet.

Søppelfylling og ordfører Olav Skinnes

Dette er stridens kjerne, en søppelfylling fra 1960-tallet på ordfører Olav Skinnes sin eiendom.

Foto: NRK/Harald Baardseth-Naturvernforbundet

Naturvernforbundet mener det er svært alvorlig at øverste representant for kommunen selv forårsaker forspøling, noe det egentlig er kommunens egen oppgave å rydde opp i.

Ordføreren sitter i glasshus. Vi synes dette er et klart brudd på forurensningsloven. Denne grunneieren er ordfører og mister all troverdighet i andre miljøspørsmål, sier leder for Naturvernforbundet i Buskerud, Harald Baardseth til NRK.no.

Fyllinga gjør at Harald Baardseth i Naturvernforbundet ser rødt.

– En grunneier som har hatt et slikt deponi over så lang tid bør straffes fordi det er en klar lovovertredelse, sier han.

– Har ikke gjort noe galt

Ordføreren avviser at han har gjort noe galt.

– Jeg tar anmeldelsen til etterretning. Denne fyllinga ble brukt av min far og har vært her siden 60-tallet. Den ble avviklet på 80-tallet og skylt over med grus. Etter den tid har ikke vi brukt fyllinga til noe som helst, sier Skinnes.

Han sier at problemene har vært at andre har tatt seg til rette på fyllinga.

– De har fortsatt med å kaste ting der. Jeg vet ikke hvem de er, men har registrert fra tid til annen at det har blitt kastet søppel der. De utroligste ting har blitt kastet der, sier han til NRK.no.

– Fyllingen ligger likevel på din tomt, og er vel ditt ansvar. Hvorfor har du ikke gjort noe med dette tidligere?

– Vi gjorde det da vi fylte over med grus og ikke brukte den mer på 80-tallet, sier ordføreren.

Vil ligge å forurense

Harald Baardseth i Naturvernforbundet sier at å fylle over fyllinga med jord er noe av problemet, for søppelet under vil bli liggende å forurense.

– Mye av søppelet er helt åpenbart fra 60- og 70-tallet. Enda viktigere blir det da å rydde opp, fordi disse miljøgiftene ligger nede i deponiet.

Han mener Skinnes heretter bør bli inhabil i miljøsaker.

– Hvis han skal ta tak i andre miljøsaker i kommunen vil nok andre tenke at han bør feie for sin egen dør først. Derfor er jeg redd for at miljøspørsmål i kommunen vil bli skadelidende.