«Norsk» kjøpesenter i Sverige setter omsetningsrekord

2017 blir et rekordår for grensehandelen i Strömstad. Nå jubler svenskene over norsk avgiftspolitikk og ønsker å gjøre handelsområdet dobbelt så stort.

Påskehandel i Sverige.

Nordby Shoppingcenter står for over fire milliarder kroner av omsetningen i grensehandelen i Strömstad. Nå kan senteret bli dobbelt så stort.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Nordby Shoppingcenter rett over grensa til Sverige setter i år ny omsetningsrekord med drøyt 4,2 milliarder kroner.

Det er opp 4 prosent fra 2016, ifølge den norske senterlederen Ståle Løvheim.

Ståle Løvheim

Senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingcenter i Strömstad kan notere nok et rekordår.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Vi er kjempefornøyde. Dette er store tall. Når vi ligger på rundt 4 milliarder, så er det tøft å forsvare de tallene år etter år, sier han til NRK.

Det anslås at 90 prosent av kundene til senteret kommer fra Norge.

– Norske avgifter hjelper oss. De siste 30 årene har det gått i svenskenes favør. Nå kommer jo også sukkeravgiften og gir oss et dytt i riktig retning, sier Løvheim.

Kjøpmann: – Gleder oss til 2018

Og nettopp sukkeravgiften, som øker med 83 prosent for sjokolade- og sukkervarer, fører til at svenske handelsmenn gnir seg i hendene.

– Vi er fantastisk glade her ved grensen. Vi spiser kake hver dag og ser frem mot det nye året, sier driftsansvarlig Göran Lundgren hos Grensemat, som driver flere store matbutikker ved Nordby og på Svinesund, til Sveriges Radio.

Hos Orvelingruppen, som driver sju godteributikker i Strömstad, har de allerede 100 ansatte. Men i 2018 kan det bli behov for enda flere.

– Det kan det bli, absolutt. Vi har jo vært nødt til å rekruttere flere medarbeidere hvert år, sier daglig leder Mats Idbratt.

På 10 år har godteributikkene gått fra 400 millioner til 1,3 milliarder i omsetning.

Ser man på den totale omsetningen for grensehandelen i Strömstad kommer man opp på åtte milliarder kroner.

Laster kart, vennligst vent...

Grensehandelen i Strömstad ender på over åtte milliarder kroner i 2017.

Dobbelt så stort

Svinesund i Strömstad er allerede Sveriges største grensehandelsområde, med flere kjøpesentre, butikker og varehus. Nå kan det bli enda større.

For mens norsk næringsliv, med NHO og Virke i spissen, frykter for økt handelslekkasje og tap av norske arbeidsplasser, så gjør svenskene det de kan for å vokse.

Nylig ble en plan for å utvide handelsområdene på Nordby og Svinesund sendt ut på høring. Planen er å doble størrelsen fra dagens 120.000 kvadratmeter til 220.000 kvadratmeter.

Det skal også satses 220 millioner kroner på å ruste opp veinettet for å gjøre området mer tilgjengelig.

– Det er utbyggere som er villige til å investere og ta seg av utbyggingen. Det er en etterspørsel fra markedet, sier ordfører Peter Dafteryd i Strömstad til Sveriges Radio.

Planene innebærer blant annet leiligheter, kino og et lekeland.

– Det er snakk om en stor investering på blant annet infrastruktur. Det blir noen runder med forhandlinger, men om 7–10 år vil området se annerledes ut, sier senterleder Ståle Løvheim på Nordby til NRK.