"Muslimske" badedrakter tillates

Idrettsetaten tillater bruk av "muslimske" badedrakter som dekker hele kroppen i innendørsbadene i Oslo.

Burkini
Foto: ANOEK DE GROOT / AFP

I følge avdelingssjef i Idrettsetaten i Oslo kommune Jan Zander er ikke langt tøy ikke er noe problem så lenge det ikke belaster renseanlegget unødig, eller hemmer bevegelse og aktivitet i bassenget.

Jan Zander

Jan Zander.

Foto: Maria Nakken / NRK

– Det er noen som har behov for å dekke seg til. Vi synes det er viktig at flest mulig som bor i denne byen har tilgang på badene, og bruker badene. Og da forsøker vi i hvert fall innen rimelighetens grenser å ivareta også disse menneskenes interesser, sier Zander.

Les: Her er «burkinien»

– Nektet å svømme

Flere kvinner har i følge leder for Primærmedisinsk Verksted Ella Gosh blitt nektet å svømme i heldekkende tøy på Holmlia og andre innendørsbad i Oslo. Hun er glad for at reglene endres slik at besøkende vet hva slags tøy de kan bade i.

– I det siste så har det skjedd at både vi og brukere har blitt stoppet og fått beskjed om at vi ikke får lov til å svømme hvis vi ikke stiller i vanlig kort badedrakt. Vi har reagert på det fordi vi vet at i hvert fall to bydeler har kvinnesvømming, hvor kvinner har fått lov til å bade med egnede lange drakter, sier Gosh.

Mye tøy ikke nødvendigvis uhygienisk

De gamle ordensreglene for Oslo-badene sa ingenting om hva slags tøy folk kunne bruke når de badet. Reglene sa bare at man skulle vise "sømmelig adferd" og vaske seg før man gikk i bassenget.

Tangegangen dengang synes å være at det var uhygiensk med for mye tøy.

Zander mener det ikke lenger er noe problem, så lenge badetøyet er rent og egner seg for bading og svømming.

– Det behøver ikke nødvendigvis å være det, se bare på de profesjonelle svømmerne. De bruker jo heldekkende drakter! Hvis materialet kan aksepteres til å brukes i vann, så er det greit. Det er ikke størrelsen på badedraktene som bør være avgjørende etter vår oppfatning, sier Zander.

Ønsker ikke å være avkledd

Gosh er enig, og mener det er viktig å tilrettelegge for muslimske kvinner som ønsker å bruke badene, men som også ønsker å være tildekket.

– Mange av våre brukere er muslimer, og de er opptatt av å ikke bli sett avkledd i offentlighet, sier Gosh.

SE FLERE BILDER AV BURKINIEN HER

– Handler om trygghet

Men Gosh mener dette også handler om å gi folk tilbud om å bruke tøy som er egnet til bading, av trygghetsgrunner.

– Det beste ville vært å bruke drakter som er utviklet til svømming, som ikke loer, og som man var sikker på ikke hindret bevegelse. For det er også et trygghetsspørsmål. Hvis folk har på seg vanlige klær og svømmer så kan det hindre dem og dra dem nedover, og det er ikke bra, sier Gosh.

Les Les flere nyheter fra Oslo og Akershus eller følg Østlandssendingen på Twitter !