«Lambda» vraket av bystyret

Et flertall i bystyret i Oslo stemte i dag mot «Lambda», og for å utrede Tøyen og Nasjonalgalleriet som alternativer til nytt Munchmuseum.

Video d1514395-4988-4fb6-bd3e-2ce18d73f19d.jpg

VIDEO: «Lambda» som nytt Munchmuseum ble i dag skrinlagt av et flertall i Oslo bystyre. Dermed kan visualiseringer som denne bli det eneste vi får se av prosjektet. Se Dagsrevyens reportasje.

Etter to timers intens debatt i Oslo bystyre ble det klart: Det er politisk flertall for å vrake «Lambda».

Politikerne fulgte sine partier i voteringen i bystyret. Det endte med 28 stemmer for og 31 stemmer mot det omstridte bygget.

Libe Rieber-Mohn

Libe Rieber-Mohn (Ap) er tilfreds med at Tøyen-alternativet nå skal utredes.

Foto: Bjurn Avlesen
Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (Høyre) vil ikke forkaste «Lambda» helt.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Høyre, Venstre og KrF stemte for «Lambda», mens Arbeiderpartiet, SV, Frp, Rødt og Miljøpartiet De Grønne stemte mot arkitekt Juan Herreros' bygg.

– I dag har man vedtatt å forkaste «Lambda». Dernest har man vedtatt å utrede to nye alternativer: Et nytt Munchmuseum og utvikling av området på Tøyen, og Nasjonalgalleriet som et annet alternativ, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap).

– Jeg synes det er veldig bra at vi endelig har fått flertall for å utrede alternativet på Tøyen. Det haster for byen å få på plass et nytt Munchmuseum. Sånn sett er jeg opptatt av vi skal få til det og få til et bredest mulig samarbeid framover, sier hun videre.

Ønsker å bringe «Lambda» tilbake

Ifølge vedtaket stoppes «Lambda»-prosjektet fram til 1. juli neste år, mens utredningene av alternativene finner sted.

«Lambda» er altså per i dag formelt ute av dansen som alternativ til nytt Munch-museum.

Både Høyre og Venstre tar likevel til orde for å bringe «Lambda» inn igjen i varmen når debatten starter igjen i 2012.

– Jeg tror det flertallet som har stanset «Lambda» i dag ikke ordentlig har tatt inn over seg at det ikke er et flertall som uten videre kan brukes til å bygge nytt museum. Det som har skjedd i dag er at man skyver et nytt Munchmuseum for Oslo ut i en meget uviss fremtid, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

– Vi skal nå gjøre disse to utredningene vi har blitt bedt om, men at det kan ende opp i et nytt museum er svært vanskelig å se for seg, fortsetter han.

Hør Rieber-Mohn og Berger Røsland om saken:

– Ikke overrasket

Prosjektleder Jens Richter i Herreros Arquitectos, arkitektkontoret bak «Lambda», er ikke overrasket over vedtaket i Oslo bystyre.

– Vi visste hva som sto på spill i dag, og det har vært mye debatt tidligere. Men vedtaket er fortsatt veldig ferskt. Nå må vi sette oss ned og se på hva dette virkelig betyr.

– Er du skuffet?

– Vel, som sagt overrasker dette oss ikke. Jeg forstår at det nå skal utredes andre alternativer. Men vi har fortsatt troa på «Lambda» som den mest gjennomførbare, mest funksjonelle og vakreste løsningen for fremtidens Oslo, sier Richter.

Han legger til at det bare er å ta kontakt hvis noen lurer på noe angående «Lambda».

– Vi er åpne for diskusjon og dialog, og forteller gjerne om tanken bak prosjektet som en del av en debatt om hvordan Oslo skal være i fremtiden, sier prosjektlederen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ: