Hopp til innhold

«Ida» (26): – På det verste spiste jeg en halv tomat om dagen

Spiseforstyrrelsesproblemet vokser. Det gjør ikke pengestøtten. – Midlene kommer aldri frem til oss, sier Irene Kingswick i Rådgivning om spiseforstyrrelser.

«Ida» spiste dette i løpet av én dag. Enkelte dager ingenting.

Dette kunne være ett måltid per dag. Andre dager var det langt mindre, forteller «Ida», en av nærmere 90.000 i Norge som bokstavelig talt kjenner på kroppen hva spiseforstyrrelser er.

Foto: Privat

– Det begynte i 2014, anoreksi med bulimi. Jeg visste at det jeg gjorde var farlig, men den indre stemmen styrte hva jeg gjorde.

Det forteller «Ida» (26) som ønsker å være anonym.

Det startet med utfordringer knyttet til diabetes type 2. For å ta «tak i det» bestemte hun seg for å slutte å spise.

– På det verste spiste jeg en halv tomat om dagen. Andre dager et par knekkebrød, noen dager ingenting. Jeg planla ikke at det skulle bli en spiseforstyrrelse.

I løpet av 7 uker gikk «Ida» ned 44 kilo.

Hvordan det gikk med henne kan du lese lenger ned i saken.

Må behandle milliarder med millioner

«Idas» historie er ikke unik. Ifølge rapporten av Menon Economics lever om lag 88.000 personer med spiseforstyrrelser i Norge i dag. Det kostet samfunnet 26 milliarder i 2021.

.

«Basert på solide nasjonale og internasjonale studier anslås forekomsten av spiseforstyrrelser i Norge at 50.000 kvinner i aldersgruppen 15-44 år til enhver tid vil ha en spiseforstyrrelse (2001)», skrev FHI.

På 20 år har tallet nesten blitt doblet.

Bare under pandemien kunne man konstatere en økning av spiseforstyrrelser på 127 prosent i aldersgruppen 13 til 16 år, ifølge FHI.

Spiseforstyrrelser

Kraftig økning i spiseforstyrrelser hos unge jenter under pandemien

Foto: Skjermdump, FHI

Det skorter utvilsomt på penger. Regnestykket burde være enkelt, sier Irene Kingswick, generalsekretær i Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS).

Hun mener forebyggende arbeid mot spiseforstyrrelser ligger langt nede på prioriteringslista.

ROS kom først inn på statsbudsjettet i 2021, da med 7 millioner kroner.

Irene Kingswick, generalsekretær i ROS Rådgivning om spiseforstyrrelser

– Vi mottok over 4000 henvendelser på chat i fjor, fra barn helt ned i 8-årsalder, og dessverre svært alvorlige, sier Irene Kingswick. Nå håper hun på mer pengestøtte.

Foto: Lene Dossdal / ROS

Fikk én tredjedel

– Hva ønsker dere?

– Forutsigbar finansiering for våre seks sentre for spiseforstyrrelser i Norge.

Før tilskuddet hadde ROS flere hundre på ventelister i Norge. 4000 kontaktet dem for råd i fjor. De ansatte 12 nye årsverk. Etablerte et nytt senter og utvidet øvrige lokaler.

Vi tok det som en selvfølge at regjeringen da ville tildele oss minimum det dobbelte i 2022.

De søkte om 20 millioner, men fikk 7 millioner kroner.

Redningen ble private stiftelser.

Vi er selvsagt takknemlig for støtten – men den er kortsiktig! sier Kingswick.

Ikke mye per kommune

Hun nevner at regjeringen «til sitt forsvar uttaler at de har utbetalt 100 millioner til kommunene øremerket barn og unge psykisk helse».

Disse midlene kommer aldri frem til oss. 100 millioner fordelt på 356 kommuner, det blir ikke veldig mye per kommune, sier Kingswick.

I rapporten av Menon Economics estimeres det at 98 prosent av ressursbruken i den offentlige helsetjenesten til behandling av spiseforstyrrelser ligger i spesialisthelsetjenesten.

ROS er et lavtersketilbud og en brukerorganisasjon som tilbyr gratis støtte, råd og veiledning. De tilbyr ikke behandlingstjenester, men har en viktig rolle i å fylle et vakuum i behov for lavterskeltilbud utenfor spesialisthelsetjenesten. Sammen med Spiseforstyrrelsesforeningen er de de eneste i landet som jobber for å forebygge spiseforstyrrelser.

For 10 år fikk ROS 1800 henvendelser om spiseforstyrrelser. I fjor mottok de 14.000.

– Halvparten som er i kontakt med ROS får ikke behandling fra det offentlige. Mitt spørsmål er: Hvor er prioriteringen til helsefrivilligheten? spør Kingswick.

De siste studiene utført av seniorforsker og psykologspesialist Camilla Dahlgren ved Oslo Nye Høyskole viser blant annet følgende:

  • 1 av 10 ungdommer på videregående oppfyller kriteriene til en spiseforstyrrelse. For jenter er tallet hele 16 prosent.
  • Forekomsten av anoreksi ligger syv ganger høyere nå enn for drøyt 20 år siden.

    Artikkelen av Dahlgren er til vurdering ved det fagfellevurderte, internasjonalt anerkjente tidsskriftet International Journal of Eating Disorders, men er ennå ikke publisert.

Les også Vetle (22) mener Helsedirektoratet kan trigge spiseforstyrrelser blant ungdom

Vetle Olsen-Ryum, Ros

Ingen quick fix

Runi Børresen er en av landets fremste på spiseforstyrrelser. På 1980-tallet var hun med å starte og utvikle de forebyggende materialene mot spiseforstyrrelser.

– Jeg blir utrolig lei meg. Det har ikke har blitt iverksatt gode tiltak som kunne bidratt til at færre utvikler problemer. Forebyggende tiltak koster langt mindre enn hva spiseforstyrrelser koster samfunnet!

Runi Børresen

Runi Børresen, en av pionerene i Norge på spiseforstyrrelser. Frem til 1. mai i år var hun førstelektor ved Universitetet i Sørøst-Norge, før hun gikk av med pensjon.

Foto: Henning Rønhovde / NRK

Hun skulle ønske det gode arbeidet de startet hadde fortsatt. Innsats og tiltak over tid.

– Det er ingen quick fix på dette. Vi har hatt nok kunnskap til å kunne iverksette gode tiltak, sier Børresen.

Skal styrke tilbudet

På vegne av helseminister Ingvild Kjerkol sier statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap):

Det bevilges midler til helse- og omsorgstjenester både over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett og gjennom Kommunal- og distriktsdepartementets bevilgninger til kommunesektoren. Det er ikke mulig å skille ut hvor mye av bevilgningen som går til enkeltpasientgrupper.

Pressebilde av statssekretær Karl Kristian Bekeng.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap).

Foto: Esten Borgos / BORGOS FOTO AS

Han legger til at det ble gitt cirka 750 millioner kroner til ideell og frivillig sektor på psykisk helse- og rusfeltet på statsbudsjettet for i år.

– Dette er ikke kun begrenset til tiltak rettet mot å bekjempe spiseforstyrrelser.

Mål og personlige seire

Alvoret innså «Ida» da hun begynte å kaste opp agurk og tomat.

– I mitt hode var det søppel. Jeg måtte kvitte meg med alt. Gikk jeg opp tre gram, måtte jeg kaste opp for å nå idealvekten jeg hadde i hode.

«Ida» fikk oppfølging av lege og DPS. Men til slutt tok hun tak selv.

– Det var idretten som fikk meg tilbake igjen. Trening, ha et mål. Du må jobbe med deg selv og ha gode personer rundt deg. Jeg innså at jeg måtte spise for å ha hodet med meg.

– Har du et normalt kosthold i dag?

Om det er helt tilbake til der det burde være, det kan jeg vel ikke si. Jeg prøver. Det er mange som aldri kommer ut av den kneika. Kanskje er det da demotiverende for dem å høre dette. Men min historie fikk en happy ending, avslutter «Ida».

Hei


Svært hyggelig at du leste helt hit. Har du tips til andre saker jeg kan skrive? Send meg gjerne en e-post.

Her er et knippe artikler jeg har laget. 

Opptil ett års ventetid på operasjoner: – Helt uakseptabelt!
Nordmenn er verstinger på forbruk
– Jeg har et lite ønske om hjelp fra dere
Her må det tenkes «Tetris»
Teknologien vil endre måten vi lever på