Hopp til innhold

«Himmeltrærne» reiser seg

HØNEFOSS (NRK): Nå kan man se konturene av den nye kirken i Hønefoss, men hvordan kirkerommet blir innvendig er det fortsatt en del hemmelighetskremmerier rundt.

Nå kan man se konturene av den nye kirken i Hønefoss.

– Det er en flott entré, det må jeg innrømme. Den inngangsportalen her, med trappene opp og kirketorget først, det er veldig stilig, sier nestleder i Hønefoss menighetsråd, Roar Olsen.

Han er ganske så stolt der han går i hjelm, gul vest og vernesko, og viser NRK rundt i Hønefoss nye kirke, som enn så lenge er en byggeplass.

Roar Olsen

Roar Olsen blir ordknapp når han får spørsmål om utsmykkingen av selve kirkerommet.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Jeg syntes det er fantastisk. Etter at lettaket kom på kan man se hvordan kirken kommer til å se ut. Du får en helt annen opplevelse. Når taket er oppe skjønner man hvor stort dette blir og hvor fantastisk flott det blir, sier Olsen.

Plass til 500

Det er over seks år siden den kalde januardagen i 2010 da Hønefoss kirke brant ned til grunnen. Etter å ha ventet lenge på forsikringsoppgjør, kommunale garantier og lån er byggingen godt i gang. Selve stålkonstruksjonen er på plass og første del av taket er lagt.

Kirkerommet blir romslig med plass til nesten 500 tilhørere

– Det er storslagent. Nå vet jeg også hvordan fondveggen bak alteret kommer til å se ut. Det blir stort, sier Olsen.

– Hvordan blir det da?

– Det har jeg ikke til å fortelle deg enda, for det har jeg tenkt å presentere i menighetsbladet om 14 dager, smiler Olsen.

Himmeltrærne - kirke Hønefoss

Hønefoss kirke brant ned til grunnen i januar 2010.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Ordknapp om utsmykking

Og når det kommer til utsmykkingen av selve kirkerommet blir nestlederen av menighetsrådet ordknapp. Det er menigheten selv som skaffer 10 millioner kroner til inventar og utsmykking, men Olsen er villig til å røpe at det er norske kunstnere som skal stå for utformingen av alter, døpefont og prekestol.

– Veggen bak alteret skal lages med blant annet litt glassmosaikk, men nå skal jeg ikke si så mye mer. Alteret, døpefonten og prekestolen blir også veldig spesielt. De skal fraktes hit fra et sted i Europa der det sitter en norsk kunstner som snart skal starte på jobben, forklarer Olsen og legger til:

– Den andre norske kunstneren bor litt nord for Sinsenkrysset. Mer vil jeg ikke si.

– Ett navn kan du si?

– Jeg kan si at kunstneren som befinner seg i Trondheim heter Pål til fornavn.

Ferdig juni 2017

Ifølge anleggslederen er alt i rute ved byggingen av den nye kirken.

– Om fem-seks uker kommer glassfasaden, det blir veldig bra. Så vi får et tett hus til jul, sier Christer Haraldsen.

– Det alle lurer på er om dere er i rute?

– Ja, det er vi. Hovedfremdriften går som planlagt. Vi skal være klare til 5. juni neste år, og det klarer vi, sier Haraldsen.

– Det er gode nyheter, avslutter Roar Olsen.

Himmeltrærne

Arbeidene med den nye kirken startet i desember 2015.

Foto: ARKITEKTKONTORET LINK